Ny lösning värmer bädden

ProHeat är i dag under utveckling men ska enligt Freemelt sedan implementeras i företaget kommande 3d-skrivare.

ProHeat är en ny lösning från Freemelt. Foto: Freemelt 

Freemelt i Mölndal presenterar ProHeat som ska förvärma pulverbädden för additiv tillverkning med elektronstråle. – Vi är mycket optimistiska, säger vd:n Ulric Ljungblad.

ProHeat heter Freemelts senaste innovation som förvärmer pulverbädden i 3d-skrivare som arbetar med Electron Beam Powder Bed Fusion (E-PBF). Uppvärmningen sker genom elektromagnetisk strålning från en värmeenhet som är placerad över pulverbädden. Strålningen sintrar sedan varje pulverlager smidigt utan risk för laddning av pulvret och så kallade rökhändelser, enligt tillverkaren.

Smidigare smältning

Andra fördelar som företaget nämner är att den bibehåller högsta vakuumrenhet och optimal strålkvalitet, bidrar till smidigare smältning av pulver och mindre stänk samt att den inte kräver dyr, inert gas med hög renhet så som helium eller argon.

I nuläget är ProHeat fortfarande under utveckling, men kommer att implementeras i framtida 3d-skrivare från Freemelt.

– Vi är mycket optimistiska för den här innovationen, säger Ulric Ljungblad som är vd på Freemelt och fortsätter:

– ProHeat är öppnar upp för en mer robust, effektiv bearbetning och utökar potentialen hos E-PBF till nya klasser av material som är svåra eller till och med omöjliga att bearbeta i E-PBF-system som i dag.

ProHeat värmer upp pulverbädden. Foto: Freemelt

ProHeat värmer upp pulverbädden. Foto: Freemelt

Ska påskynda utvecklingen

Enligt Ulf Ackelid, Senior Scientist och grundare av Freemelt, menar att man kan värma och sintra pulverbädden på ett skonsamt och enhetligt utan att den utsätts för elektrisk laddning.

– Detta gör det mycket enklare och effektivare att bygga delar av fint pulver och av pulver med dålig konduktivitet. ProHeat kommer att påskynda utvecklingen av nya E-PBF-material eftersom det eliminerar den tidskrävande optimeringen av förvärmningsparametrar, säger Ulf Ackelid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.