Desktop Metal sätter fokus på koboltfri hårdmetall

Desktop Metal Production System, som 3d-printar med företagets SPJ-teknik. Foto: Desktop Metal.

Desktop Metal Production System, som 3d-printar med företagets SPJ-teknik. Foto: Desktop Metal.

Desktop Metal tilldelas 2,45 miljoner dollar från US Department of Defense för ett nytt treårigt projekt. Planen är att metallskrivarföretaget ska utveckla en ny additiv tillverkningsprocess för att massproducera koboltfria hårdmetaller.

I det nya projekt som Desktop Metal tilldelats medel för, kommer deras egenutvecklade Single Pass Jetting-teknik (SPJ) användas för att masstillverka koboltfria hårdmetall-delar av ett nytt järnbaserat nanomaterial.

Desktop Metals teknik

SPJ-tekniken är en pulverbaserad metod för 3d-printing av metall, som innebär att ett lager färdigställs i en körning med ett avancerat skrivhuvud. I en rörelse, från vänster till höger, och från höger till vänster, fylls byggplattan med ett materiallager som sedan jämnas ut med en vals.

Därefter sprayas selektivt ett lager på ytan som ska bli komponenten. Här sprayas även en antisintrings-vätska som gör att komponenten blir enklare att avlägsna från intilliggande pulver. Slutligen torkas lagret med en IR-enhet. Alla funktioner sitter alltså i ett och samma skrivhuvud.

Koboltfritt för miljön

Kobolt används som bindemedel med metall, då det tillsammans med volframkarbid bildar hårdmetall. Eftersom brytningen av Kobolt kan påverka miljön negativt försöker forskare hitta andra alternativ. Därför kommer de i projektet utgå från ett järnbaserat nanomaterial.

– Vi tror att kombinationen av detta nya material med Desktop Metals Single Pass Jetting-teknik kommer kunna tillämpas inte bara inom försvarssektion utan också i den kommersiella sektorn, säger doktor Nicholas Ku, materialtekniker vid CCDC Army Research Laboratory.

Källa: 3D Printing Industry

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: