Samarbete ska stärka 3d-printing i Norden

3d-printad produkt. Foto: Dansk AM hub

Additivt tillverkad produkt. Foto: Dansk AM Hub

Alfred Nobel Science Park blir partner i ett nytt nordiskt pilotprojekt, där bland annat Saab och Danfoss kommer vara involverade. Målet är att stärka användningen av additiv tillverkning i Norden. 

Tillsammans med Dansk AM Hub startar Alfred Nobel Science Park i Örebro ett nytt samarbete för att stärka användningen av additiv tillverkning i Norden.

– Vi har många företag, både stora och små, som kan dra nytta av att utbyta erfarenheter. Vi gör det redan i Sverige, så varför inte lära av några av de bästa produktionsföretagen i våra grannländer? I Norden är vi bra på att samarbeta, säger Mikael Melitshenko, affärs- och projektutvecklare vid Alfred Nobel Science Park.

 

Mikael Melitshenko, affärs- och projektutvecklare vid Alfred Nobel Science Park.

Mikael Melitshenko, affärs- och projektutvecklare vid Alfred Nobel Science Park.

Nytt område kräver investeringar

Sverige, Danmark och Norge har många produktionsföretag som arbetar med additiv tillverkning. Men det är ett nytt område som kräver investeringar innan tillverkningen kan spara tid, pengar och resurser, skriver Alfred Nobel Science Park i ett pressmeddelande.

Två företag som kommer bli involverade är Danfoss och Saab.

– På Danfoss har vi redan sparat många hundra tusen euro på att använda 3d-printing. Det är ett område vi satsar på och utvecklingen går starkt framåt, så vi är angelägna om att utbyta erfarenheter med våra nordiska grannföretag, både när det gäller teknik och kompetens, säger Steffen Schmidt, Segment Head & Platform Architect – Additive Manufacturing, Danfoss.

Gynnar Saabs tillverkning

På Saab utvecklar man 3d-printade produkter via den interna gruppen Saab AM Group.

– Det är av stor vikt att 3d-printing-tekniken sprids till fler företag. Ett tydligare samarbete mellan de Nordiska länderna, där vi har en möjlighet att sprida kunskap till fler företag, kan snabba på tillämpningen av AM – att kompetensen ökar gynnar även vår verksamhet. Därför stöttar vi gärna den här kategorin av satsningar som Dansk AM Hub och Alfred Nobel Science Park genomför, säger Göran Backlund, Teknisk direktör på Saab Dynamics AB, Chair of Saab AM Group.

Samarbetet har stöd från EU via Interreg ÖKS samt projektet ACES som finansieras av Tillväxtverket och Region Örebro län. Först kommer parterna undersöka de nordiska ländernas användning av 3d-printing för att identifiera hinder och förbättringsområden. Projektet pågår från 1 augusti 2020 till 31 januari 2021.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.