Adidas: “Den ultimata 3d-printade löparskon”

STRUNG heter den nya generationen av 3d-printade löparskor i Adidas produktportfölj. Foto: Adidas

STRUNG heter den nya generationen av 3d-printade löparskor i Adidas produktportfölj. Foto: Pressbild

Det tyska företaget Adidas, som tillverkar sportkläder och skor, presenterar vad de beskriver som de “ultimata” 3d-printade löparskorna. Futurecraft STRUNG heter skon som ska snabba upp stegen i motionsspåren.

Löparskon STRUNG har enligt Adidas de senaste Futurecraft-sulorna, som tillverkats av 3d-skrivarleverantören Carbon. Genom att kombinera programvara och robotik för att placera varje tråd korrekt, så kan skorna modelleras exakt efter konturen av löparens fot. Tekniken liknar textiltryck och metoden kommer enligt Adidas bli den första att tillämpas inom detta område i industrin.

Eric Liedtke, styrelseledamot i Adidas AG. Foto: Pressbild

Eric Liedtke. Foto: Pressbild

– Futurecraft 3D är en prototyp och en avsiktsförklaring. Vi har använt en unik kombination av process och material på ett helt nytt sätt, säger Eric Liedtke, styrelseledamot i Adidas AG och fortsätter:

– Vår 3d-printade mellansula gör att vi inte bara kan skapa en bra löparsko, utan också använda prestandadata för att skapa riktigt skräddarsydda upplevelser och möta varje idrottares behov.

Sko med flera egenskaper

Under fem år har Adidas arbetat med att utveckla sitt sortiment av Futurecraft löparskor. Strukturen för just STRUNG utvecklades med hjälp av Materialize 3-matic dataoptimerings-programvara, vilket gjorde att mellansulan kunde designas med flexibilitet, men utan att kompromissa med styvhet eller styrka. En kartläggning av data före produktionen gjorde det också möjligt för Adidas designer att testa olika strukturer före tillverkning, och skapa en enda lösning med specifika prestandazoner och egenskaper.

Överdelen på den nya skon är enligt Adidas anpassad att ge stöd, flexibilitet och andningsförmåga och på så sätt bilda en “kokong” runt foten. De har också optimerat specifika delar av skon så som att använda röda trådar för starkare grepp om hälen, och gula trådar för mer flexibilitet för framfoten.

Så började arbetet med 3d-printade löparskor

Till en början samarbetade Adidas med programvaruutvecklaren Materialize. Företaget skannade då löparens fot för att kunna individanpassa skorna. Vid denna tidpunkt hyllade de också “open source”-partnerskap som en milstolpe mellan det kreativa och tillverkarna.

Adidas tog erfarenheterna från samarbetet med Materialize vidare till ett nytt samarbete med miljökoncernen Parley för att skapa sina Ultraboost Parley-skor. Dessa tillverkades av 95 procent återvunnen plast. Vid denna tidpunkt hade Adidas redan börjat fokusera på den kommande Futurecraft-produktlinjen.

Den första Futurecraft-löparskon, 4D, tillverkades av Carbon, som använde 3d-skrivartekniken Digital Light Synthesis (DLS). Här lyckades företaget minska produktionstiden från 90 till 20 minuter. Men även om den printade mellansulan kunde anpassa sig till användarens rörelser, komfort och stabilitet, så var den inte integrerad i själva skon.

 

Samarbetade med modedesigner

Det var i januari 2018 som de första paret med en integrerad 3d-printad sula blev tillgängliga – dock till en ett pris på 20 000 dollar. Sedan dess har Adidas bland annat samarbetat med modemärket Stella McCartney för att utveckla sina Alpha Edge 4D siluett-joggingskor samt med modedesignern Yohji Yamamoto för att ta fram sina Y-3 skor.

Men nu, efter att ha presenterat sin senaste Futurecraft-innovation, har Adidas tagit ett sportigare tillvägagångssätt och återvänt idén att producera avancerade additivt tillverkade löparskor.

Adidas har samarbetat med både Carbon och Materialize i sitt Futurecraft-projekt för att designa en löparsko som enligt företaget kan ge varje idrottare bästa möjliga löpupplevelse. För att uppnå detta har Adidas utvecklat en ny patenterad “STRUNG”-process som blandar användardata, 3d-utskrift och robotik till en unik kombination som väver varje tråd för optimal prestanda.

Då släpps den på marknaden

I dagsläget är STRUNG en prototyp men Adidas strävar efter att utveckla ett helt sortiment av skosorten för olika löparprofiler och sporter i framtiden. Lansering är planerad till början av 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]