De vill sänka pris på respiratorer

Manjula Herath och Lisa Papia ingår i det internationella nätverk av frivilliga som vill göra medicinsk teknik tillgänglig till en billigare peng. Foto: Magnus Jando

Manjula Herath och Lisa Papia ingår i det internationella nätverk av frivilliga som vill göra medicinsk teknik tillgänglig till en billigare peng. Foto: Magnus Jando

Ett team på 15 forskare vid Malmö universitet har tagit fram design för 3d-utskrifter till respiratorer. Syftet är att göra en hållbar och prisvärd lösning tillgänglig i låg- och medelinkomstländer där det finns brist på respiratorer, skriver Malmö universitet i ett pressmeddelande. 

Forskare vid Malmö universitet har tagit fram ritningar för att kunna tillverka billiga respiratorer till låg- och medelinkomstländer. Utvecklingen av viruset covid-19 har visat på behovet av att kunna hjälpa patienter med hjälp av ny teknik.

Teamet, som består av frivilliga inom olika områden, är med i ett är med i det internationella nätverket LibreLabs, där syftet med samarbetet är att göra medicinsk teknik tillgänglig för alla. Utrustningen är nu under granskning och förhoppningen är att den ska kunna gå i bruk inom två år.

– Pandemin har visat att bristen på respiratorer är ett problem i många delar av världen, till exempel i mitt hemland Sri Lanka, säger Manjula Herath, doktorand vid Odontologiska fakulteten.

3d-printade delar till en respirator: luftflödesmätare, blandningskammare och inspiratorisk. Foto: Pressbild

3d-printade delar till en respirator: luftflödesmätare, blandningskammare och inspiratorisk. Foto: Pressbild

Ingen fältrespirator

Enligt Manjula Herath är respiratorerna inte tänkta att vara fältrespiratorer, utan ska leva upp till medicinteknisk standard och fungera för långtidsbruk. Tillsammans med Lisa Papia, lektor och tandtekniker, har Manjula Herath tagit fram en design för 3d-utskrifter av en del av de nyckelkomponenter som finns i en respirator. Datorsimuleringar har därefter gjorts av forskare vid Trinity College i Dublin, Irland.

– Vi tar fram ritningarna och skapar filer. Utifrån dem ska man själv kunna tillverka respiratorer, säger Lisa Papia.

På plats om två år

En första prototyp ska genomgå en kvalitetsbedömning i London av oberoende part för att se om utrustningen fungerar som tänkt. Enligt forskarna kan detta vara på plats om ett halvår och efter eventuella korrigeringar tror Herath och Papia att en godkänd respirator kan finnas på plats inom två år.

– För att kunna nå fram dit behöver vi finansiering, som är något som vi jobbar med. En kommersiellt tillverkad respirator kostar i dag runt 10 000 dollar och vi tror att vår ska kunna tillverkas för runt en tiondel av den kostnaden, avslutar Manjula Herath.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.