De vill sänka pris på respiratorer

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 20 oktober 2020
Manjula Herath och Lisa Papia ingår i det internationella nätverk av frivilliga som vill göra medicinsk teknik tillgänglig till en billigare peng. Foto: Magnus Jando
Manjula Herath och Lisa Papia ingår i det internationella nätverk av frivilliga som vill göra medicinsk teknik tillgänglig till en billigare peng. Foto: Magnus Jando

Ett team på 15 forskare vid Malmö universitet har tagit fram design för 3d-utskrifter till respiratorer. Syftet är att göra en hållbar och prisvärd lösning tillgänglig i låg- och medelinkomstländer där det finns brist på respiratorer, skriver Malmö universitet i ett pressmeddelande. 

Forskare vid Malmö universitet har tagit fram ritningar för att kunna tillverka billiga respiratorer till låg- och medelinkomstländer. Utvecklingen av viruset covid-19 har visat på behovet av att kunna hjälpa patienter med hjälp av ny teknik.

Teamet, som består av frivilliga inom olika områden, är med i ett är med i det internationella nätverket LibreLabs, där syftet med samarbetet är att göra medicinsk teknik tillgänglig för alla. Utrustningen är nu under granskning och förhoppningen är att den ska kunna gå i bruk inom två år.

– Pandemin har visat att bristen på respiratorer är ett problem i många delar av världen, till exempel i mitt hemland Sri Lanka, säger Manjula Herath, doktorand vid Odontologiska fakulteten.

3d-printade delar till en respirator: luftflödesmätare, blandningskammare och inspiratorisk. Foto: Pressbild
3d-printade delar till en respirator: luftflödesmätare, blandningskammare och inspiratorisk. Foto: Pressbild
Ingen fältrespirator

Enligt Manjula Herath är respiratorerna inte tänkta att vara fältrespiratorer, utan ska leva upp till medicinteknisk standard och fungera för långtidsbruk. Tillsammans med Lisa Papia, lektor och tandtekniker, har Manjula Herath tagit fram en design för 3d-utskrifter av en del av de nyckelkomponenter som finns i en respirator. Datorsimuleringar har därefter gjorts av forskare vid Trinity College i Dublin, Irland.

– Vi tar fram ritningarna och skapar filer. Utifrån dem ska man själv kunna tillverka respiratorer, säger Lisa Papia.

På plats om två år

En första prototyp ska genomgå en kvalitetsbedömning i London av oberoende part för att se om utrustningen fungerar som tänkt. Enligt forskarna kan detta vara på plats om ett halvår och efter eventuella korrigeringar tror Herath och Papia att en godkänd respirator kan finnas på plats inom två år.

– För att kunna nå fram dit behöver vi finansiering, som är något som vi jobbar med. En kommersiellt tillverkad respirator kostar i dag runt 10 000 dollar och vi tror att vår ska kunna tillverkas för runt en tiondel av den kostnaden, avslutar Manjula Herath.

Läs vidare

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D