onsdag 24 februari – vecka 8
Moderatorn Ryan Patel i samtal med Francisco Betti, Ramon Pastor, Doktor Lihua Zhao och Julien Guillen under HP:s digitala Innovation Summit.
Den 14 oktober höll HP sitt första digitala – och därmed globala – event Innovation Summit, där företaget presenterade de trender de ser inom bland annat additiv tillverkning. Några av samtalspunkterna var coronapandemin, HP:s senaste trendrapport och företagets arbete med mikrofluider.
HP:s Innovation Summit, som vanligtvis brukar arrangeras för inbjuden press på HP:s Innovation Center i spanska Sant Cugat, hölls för första gången för en global publik på nätet. Eventet modererades av Ryan Patel som är frilansjournalist och som känns igen från nyhetskanalen CNN, och bestod till stor del av diskussioner kring hur teknik kan hjälpa oss under coronapandemin.
Inledningsvis talade Ryan Patel om världsläget med den rådande covid-19 pandemin, och påtalade hur fler och fler förlitar sig på tekniska innovationer. Något som i sin tur leder till en acceleration inom teknikutveckling för flera företag.
Teknikjättens vd Enrique Lores fick därefter möjlighet att berätta om hur covid-19 påverkat HP. Många av de anställda arbetar hemifrån, något som har gjort att arbetsplatsen fungerat mer som en plats där samarbete och utveckling fått ta större plats.
– Vi är i en spännande tid just nu när det gäller innovation. Den fysiska och digitala världen är närmare varandra än någonsin tidigare och detta är en fantastisk möjlighet för ett företag som HP, som sitter mitt i korsningen mellan dessa världar, berättade Enrique Lores.
Gällande HP:s 3d-segment sa Lores också att det är en möjlighet för tekniken att stega framåt och att situationen lett till en acceleration inom tekniken. Företag har snabbt behövt ställa om när leveranskedjor har förändrats vilket krävt kreativa och flexibla lösningar, menar Lores.
Hittills har HP haft möjligheten att 3d-printa över fyra miljoner kritiska delar till sjukhus i behov, berättar Lores och tillägger att det visar på möjligheterna att på ett flexibelt sätt kunna nå kunder även på en lokal nivå.
Under samtalet diskuteras även HP:s Digital Manufacturing Trend Report. Studien har respondenter från tre kontinenter och nio geografiska områden så som Kanada, Kina, Japan, USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.
Rapporten har visat att företag i allt större utsträckning investerar i avancerade 3d-skrivarlösningar för att få en större flexibilitet, och på så sätt göra företaget motståndskraftigt i en ständig föränderlig miljö. Fyra av fem av de tillfrågade planerar att öka sina investeringar inom additiv tillverkning och majoriteten ser flera fördelar med att implementera tekniken.
Något som också framkommit i rapporten är vikten av samarbeten mellan olika sektorer för att omfamna den nya digitala tekniken. Dock finns det fortfarande en stor brist på kvalificerad personal. I denna frågan svarade 64 procent av de tillfrågade att de var villiga att erbjuda mer yrkesutbildning till sina anställda, medan 53 procent föredrog att företag, regeringar och institutioner ska samarbeta och investera i utbildningsprogram.
Vidare släppte Ryan Patel in andra röster i samtalet, bland annat Ramon Pastor, vice vd och chef för HP:s 3d-skrivarsegment. Han tillsammans med Doktor Luhua Zhao, global chef för HP 3D Lab, visade mer konkreta exempel på delar som HP tillverkat under coronapandemin. Till exempel en 3d-printad respirator och en “nässvabb” för coronatester.
De berättade också att företagets innovativa avdelning HP Labs har arbetat för att hitta sätt att tillämpa sina kärntekniker för utskrift och 3d-utskrift på nya marknader och applikationer, inom till exempel biovetenskap.
Företagets Microfluid-teknik har fått mer fokus och de utforskar på vilka sätt de kan utnyttja tekniken när det kommer till läkemedel och känslighetstester. Enligt panelen är hälsa- och sjukvård en bra marknad för HP eftersom det påverkar alla samhällssegment.
Mer information om alla paneldeltagare och eventet hittar du här.
Nyligen släppte HP sin årliga rapport om trenderna inom additiv tillverkning (AM). Enligt rapporten råder det en stor optimism och 7 av 10 av de tillfrågade företagen planerar investeringar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 23. februari, 2021
Programvaruutvecklare MakerOS gick nyligen ut med goda nyheter för alla som håller på med additiv tillverkning. Företaget har nämligen tagit beslut om att deras omfattande programvara för hantering av 3d-utskrifter numera är helt gratis.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. februari, 2021
Nu utökar Stratasys materialutbudet till F123-serien med ett kolfiberförstärkt ABS-alternativ som är både 15 procent starkare och 50 procent styvare än ett standard-ABS.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. februari, 2021
Desktop Metal kallar sitt nya Studio System 2 för nästa generations teknik för att skriva ut komplexa och högpresterande metalldelar i låga volymer. Delarna ska kunna användas både till prototyper och i serieproduktion för slutanvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 17. februari, 2021
Ett forskarteam vid amerikanska Northwestern University i Illinois har utvecklat en ny metod för dynamisk 3d-printing. Med hjälp av ljus, fotopolymer och en robotarm kan man vända och vrida på objektet under tiden det skrivs ut.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 16. februari, 2021
Postnord Strålfors har ingått ett samarbete med Sectra för att erbjuda 3d-printade kroppsdelar. Tanken är att ortopeder ska kunna förbereda sig inför krävande operationer och på så sätt minska riskerna.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. februari, 2021
Maskinoperatör, applikationsspecialist eller produktionschef. Nu startar EOS Additive Minds Academy som erbjuder onlineutbildningar för flera olika roller inom additiv tillverkning. På så sätt ska företag snabbt kunna göra sina anställda till experter på 3d-printing, enligt EOS.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 12. februari, 2021
Nyligen genomfördes den första dubbelsidiga hand- och ansiktstransplantationen med hjälp av 3d-printade verktyg, framtagna av det belgiska företaget Materialise. En metod som visat sig ge ökad hastighet och noggrannhet under själva ingreppet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. februari, 2021
Ett forskarteam från General Electrics (GE) ska med hjälp av additiv tillverkning omvandla luft till vatten. Detta för att underlätta logistiken för den amerikanska militären ute i fält. Denna revolutionerande metod kan även ha stor betydelse för människor i områden med stor vattenbrist.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. februari, 2021
Nyligen presenterade Formlabs sin nya SLS-3d-skrivare Fuse 1 och återvinningsstationen Fuse Sift. Nu arrangerar företaget en videokonferens för berätta mer om de nya maskinernas funktioner.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. februari, 2021
Volvo Cars investerar drygt tio miljoner kronor i startupbolagt Exmet.
– Det innebär att vi kan gå från ett utvecklingsföretag till ett kommersiellt företag, säger Tomas Hjort, nytillträdd vd på Exmet.
Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. februari, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige