Formnext utser fem vinnare i Startup-tävling

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 27 oktober 2020

Nu har Formnext korat fem vinnare i årets upplaga av Formnext Start-up Challenge. Vinnarna arbetar med allt från metallpulver till efterbehandling.

För sjätte året i rad har startup-företag inom additiv tillverkning kunnat tävla i Formnext-mässan i Frankfurts Start-up Challenge. Som 3dp skrivit om tidigare, är ett av kraven att företaget ska ha funnits i max fem år.

Fem vinnare

De fem vinnarna 2020 är Addiguru från USA, AM Flow från Nederländerna, Molyworks från USA, NematX från Schweiz och TOffeeAM från Storbritannien. Molyworks, som arbetar med återvinning av metall med 3d-printing, vann också priset AM Ventures Impact Award – ett pris i tävlingen som fokuserar på hållbarhet som delades ut för första gången i år.

– Den höga kvaliteten på dessa lösningar inom olika områden, visar att inte ens coronaviruset kan stoppa AM-branschens innovativa kraft, säger Sascha F. Wenzler, Vice President för Formnext hos arrangören Mesago Messe Frankfurt.
– Den höga kvaliteten på dessa lösningar inom olika områden, visar att inte ens coronaviruset kan stoppa AM-branschens innovativa kraft, säger Sascha F. Wenzler, Vice President för Formnext hos arrangören Mesago Messe Frankfurt.
Spridda arbetsområden

I ett pressmeddelande berättar Formnext lite mer om vinnarna. TOffee arbetar med en programvara som ska implementera nya AM-designs mer potent, vilket öppnar dörren för komponenter med bättre prestanda. AM Flows fokuserar på efterbehandling vilket ofta kan ställa till det när det gäller många delar. Addiguru arbetar också för att effektivisera produktionen genom att minska kostnader.

NematX vill underlätta produktion av robusta komponenter med en ny polymer. Molyworks har gjort en kombinerad mobil enhet där metallskrot kan smältas ner och bli till metallpulver får additiv tillverkning på plats.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1