Lärare prisas för digitala satsningar

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 29 oktober 2020

 

[metaslider id=”25811″]

 

Fem lärare med fokus på nytänkande och digitalisering i undervisningen kammar hem lärarpriset Guldäpplet. Två av pristagarna arbetar med bland annat 3d-skrivare.

Under Guldäpplets dag, som i år blev ett digitalt event på grund av coronapandemin, fick fem lärare mottaga pris. Första pris gick till Emelie Hahn, lärare på Gränbyskolan i Uppsala för sitt arbete med att utveckla språklig och kulturell kompetens samt omvärldskunskap hos eleverna.

Övriga fyra lärare delade på andrapriset. Av dessa arbetar två med att få in 3d-skrivarteknik i undervisningen.

[metaslider id=”25806″]

 

3d-skrivare i skolan

Mia Lägnert, SO-lärare, och Pernilla Abrahamsson, som är lärare i matte, NO och teknik, arbetar på Norrevångsskolan i Karlshamn. Med sina elever har de bland annat gjort ett modellbygge med hjälp av 3d-printing i 3d av Karlshamn. I Guldäpplets beskrivning av lärarnas arbete skriver de: ”Professionella digitala verktyg, ritverktyg och 3d-skrivare används på ett genomtänkt sätt. Med utrymme för kreativa processer blir fler flickor intresserade av teknikämnet”.

Mia Lägnert och Pernilla Abrahamsson har tidigare deltagit 3dp.se:s konferens 3dp School, där de talat om deras arbete med 3d-printing i skolan.

100 nominerade

Priset ges av hela Sveriges lärkår. Totalt var det drygt hundra engagerade och kompetenta lärare från hela landet som nominerades till lärarpriset Guldäpplet 2019, skriver Guldäpplet i ett pressmeddelande.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1