Workshop: ”Det krävs för framtiden”

De principer eller metoder som finns tillgängliga avseende 3d-printing. Foto: Alfred Nobel Science Park

De principer eller metoder som finns tillgängliga avseende 3d-printing. Foto: Alfred Nobel Science Park

Den 21 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park tillsammans med IUC Stål & Verkstad workshopen “Additiv tillverkning metall”. Under workshopen belystes bland annat vilka typer av detaljer lämpar sig bäst för metallprinting. 

Workshopen “Additiv tillverkning metall” som 3dp har skrivit om tidigare, bjöd bland annat på en presentation av Lars-Erik Rännar från Sports Tech Research Centre vid Mittuniversitet i Östersund/Sundsvall. Han talade bland annat om den utveckling som skett inom additiv tillverkning, med fokus på metall, samt tillgängliga principer för tillverkning.

Bredd bland företagen
Mikael Melitshenko. Foto: Alfred Nobel Science Park

Mikael Melitshenko. Foto: Alfred Nobel Science Park

Hos företagen som deltog fanns en stor bredd, allt från en låg erfarenhet till att ha en egen pulverenhet och också egen produktion, skriver Alfred Nobel Science Park i ett pressmeddelande. Några av de fördelar företagen upplevt med tekniken är kortare ledtider, komplexa geometrier, kostnadsbesparing och mindre materialspill.

Lars-Erik Rännar talade också om den additiva tillverkningsteknikens historia och menar att även om tekniken för många kan likställas med Industri 4.0, så är en utmaning att få marknaden att förstå betydelsen av tekniken.

Spår för framtiden

Som en nyckelfaktor för framtiden menar Lars-Erik att det krävs nya affärsmodeller, regler kring design för 3d-printing och utbildning.

– Jag skulle absolut säga att man behöver vända sig till flera olika aktörer för att komma fram till vilken teknik som lämpar sig bäst för varje specifik detalj i den egna verksamheten, kommenterar Mikael Melitshenko, spetsområdesansvarig Avancerad tillverkning, Alfred Nobel Science Park, som också bjöd deltagarna till besök hos Lasertech och Amexci i Karlskoga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.