Miljonsatsning i nytt 3d-printingbolag

Rapid Dimensions grundare.

– Tack vare Almi Invests investering kommer vi nu att kunna vidareutveckla vår produkt och testa med vår första kund, säger Nils Åsheim, vd för Rapid Dimension, tredje från vänster. På bild tillsammans med resten av Rapid Dimensions grundare. Foto: Pressbild

Almi Invest investerar 2,8 miljon kronor i det nystartade 3d-printingbolaget Rapid Dimension. Den totala emissionen uppgår till 4,5 miljoner och pengarna kommer gå till personalkostnader och produktutveckling.

Rapid Dimension, ett nystartat 3d-printingbolag, arbetar med att skapa mer hållbara och robusta försörjningskedjor genom att digitalisera deras fysiska komponentslager.

Smart digitalt lager

Med ett digitalt bibliotek med ritningar kan företag spara både plats och kapital. Komponenterna kan sedan skrivas ut med Rapid Dimensions additiva tillverkningsteknik. Företagets lösning involverar molnlagring, hårdvara för additiv tillverkning med FFF-teknik (Fused filament fabrication, även kallat FDM) AR/AI, autonoma maskiner och maskininlärning samt materialkunskap. Allting är enligt företaget förpackat i en “as-a-service-affärsmodell”.

– Unikt för Rapid Dimensions system är också att det går att återvinna gamla plastdetaljer och använda dem till nya komponenter. Detta i kombination med den digitala lagerhållningen gör systemet både kostnadseffektivt och hållbart, varför vi ser stor potential för bolaget att ta sig in på marknaden, säger Tarja zu dem Berge, Fund Manager på Almi Invest.

Först för underhållsavdelningar

Lösningen har kommit långt i utvecklingsstadiet och nu väntar att lansera systemet på marknaden, skriver företaget i ett pressmeddelande. I steg ett kommer det att erbjudas för underhållsavdelningar på industrier i Sverige i första hand. En första lanseringskund är redan på plats, skriver företaget.

– Tack vare Almi Invests investering kommer vi nu att kunna vidareutveckla vår produkt och testa med vår första kund. Vår lösning gör att 3d-printingen kan ta steget ut från prototypavdelningen ner till fabriksgolvet och integreras som en del av den löpande produktionen, säger Nils Åsheim, vd Rapid Dimension.

Den totala emissionen uppgår till 4,5 miljoner. Almi Invest står för en del och resterande del deltar ytterligare en part.

Vill du läsa mer om företaget kan du besöka deras hemsida här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: