Wematter: ”Vår mest avancerade produkt”

Wematter släpper Gravity 2021. En SLS 3d-skrivare med nya funktioner som förbättrad temperaturkontroll och en ny recoater. Foto: Wematter

Wematter släpper Gravity 2021. En SLS 3d-skrivare med nya funktioner som förbättrad temperaturkontroll och en ny recoater. Foto: Wematter

Wematter lanserar 3d-skrivaren Gravity 2021. Ett system som enligt företaget ska ta tillförlitligheten till en ny nivå med hjälp av en ny mekanisk hårdvara och förbättrad värmekontroll. 

Den Linköping-baserade 3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar ett nytt skrivarsystem, Gravity 2021. För företaget har visionen alltid varit att eliminera underhåll av maskinen och automatisera så mycket som möjligt av användarens arbete vid 3d-skrivaren. Med den nya 3d-skrivaren är det dit de är påväg.

400 komponenter

I ett pressmeddelande skriver Wematter att Gravity 2021 är företagets mest avancerade produkt, byggd för hand i deras lokaler, och genomgår rigorösa kontroller. Maskinen har en komponentlista med över 400 unika delar och kommer med nya integrerade funktioner som ska avlägsna underhållsmoment en skapa en jämnare sintringsprocess.

Robert Kniola, Wematter.

Robert Kniola, Wematter.

– Många av våra konkurrenter låter användaren styra processparametrarna i maskinen vilket tvingar kunder till att anställa renodlade operatörer. Det vill vi ändra på, säger grundare och vd Robert Kniola och fortsätter:

– Vi vill sänka trösklarna för additiv tillverkning i utvecklingsorganisationer och produktägande bolag och göra det mer tillgängligt genom att minska kraven på användaren. Genom Gravity 2021 hoppas vi att vi tar ännu ett kliv i den riktningen. En timmes utbildning ska räcka för att vem som helst kunna skriva ut oavsett tidigare erfarenhet.

“Ett minne blott”

I en SLS-skrivare som Gravity 2021, byggs lager upp genom att en laserstråle smälter ett pulver. En recoater har som uppgift att sprida ut pulvermaterialet så jämt som möjligt över pulverbädden. Den nya 3d-skrivaren kommer med en ny recoatermekanik för att rörliga delar inte ska slitas under drift. Detta sparar också in två av tio moment vid varje rengöring av maskinens byggkammare, skriver Wematter.

– En utmaning för vår bransch är att man kan få recoater-haveri vilket kan vara förödande för utskrifterna. Det blir nu ett minne blott med vårt nya system. Man kan jämföra den nya recoatern med en robust snöplog som inte viker sig för några hinder, säger Robert Kniola.

Även en jämn värmefördelning är viktig i utskriftsprocessen och här har företaget förbättrat hårdvarans sensoruppsättning och gjort mjukvaruuppdateringar. Detta gör att signalbehandlingen kan uppnå en mer exakt avläsning av temperaturavvikelser under en utskrift.

2021 års modeller av Wematters system i företagets showroom. Foto: Wematter

2021 års modeller av Wematters system i företagets showroom. Foto: Wematter

Breddar i efterbehandlingen

I samband med lanseringen av den nya 3d-skrivaren lanserar företaget också Density 2021, en ny modell av deras redan befintliga rengöringssystem. Systemet utökas också med Inertia 2021 vilket är en enhet som samlar upp överblivet pulver i en påse.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.