3d-printade bildelar under lupp

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 18 november 2020
Patrik Karlsson på Örebro universitet, uppskattar att analysen kommer ta 50 arbetsdagar. Foto: Örebro universitet
Patrik Karlsson på Örebro universitet, uppskattar att analysen kommer ta 50 arbetsdagar. Foto: Örebro universitet/Anna Asplund

Från Italien till Sverige. Tillsammans med Universitet i Bologna ska Örebro universitet analysera hållfastheten i nydesignade och 3d-printade delar till sportbilar. Delarna skickas från Italien för att undersökas i en CT-skanner på universitetet.

Det italienska företaget Mind i Bologna specialiserar sig inom sportbilar och har tidigare tillverkat delar till större bilmärken. Nu har de beviljats EU-pengar för att printa delar till sportbilar.

– Strukturerna som är 3d-printade är svåra att framställa på andra sätt. Den färdiga delen är en komposit där en 3d-printad del i metall sätts samman med ett annat material, säger Patrik Karlsson, universitetslektor i maskinteknik vid Örebro universitet.

[metaslider id=”26019″]

 

Undersöker på mikronivå

Det gäller en del till ett fjädringssystem som tillverkas i Italien, testas på Universitetet i Bologna för att sedan skickas till Örebro. Här ska Patrik Karlsson tillsammans med kollegor i forskargruppen Mechanics and materials, undersöka kompositens hållfasthet i universitetets CT-skanner. Bland annat hur bra materialen i kompositen passar ihop och hur den beter sig under belastning.

 Foto: Örebro universitet/Anna Asplund
Foto: Örebro universitet/Anna Asplund

– Vår skanner använder ungefär samma metod som en röntgenskanner på sjukhus, men med mycket högre strålningsdos och upplösning som möjliggör studier av betydligt mindre detaljer. På sjukhus roterar maskinen runt människan, men i vår skanner är det själva provet som roterar i en kammare. Vi tar tusentals bilder på provet i två dimensioner från flera olika vinklar, och sätter sedan ihop dem till en 3d-bild med hjälp av speciella mjukvaror, säger Patrik Karlsson.

Med skannern kan universitet gå ner på mikrometernivå och mäta 400–500 nanometers precision.

Då kommer delarna

Projektet ska pågå i nio månader, och de första delarna väntas anlända till Örebro i början av 2021, enligt Patrik Karlsson. En förhoppning med arbetet för tillverkaren är att minska delarnas vikt med 50 procent.

– Funkar det här får man en stabil lättviktskomponent med väldigt bra styrka, säger Patrik Karlsson.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D