”Tekniken kommer att spela en viktig roll”

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 26 november 2020

[metaslider id=”26118″]

 

Protech vill visa fördelarna med additiv tillverkning genom att dela med sig av ett partnerprojekt på sin hemsida.
– Genom att använda additiv tillverkning och innovativ konstruktion blir resultatet produkter som väger mindre och kostar mindre att producera, skriver företaget.

Den nordiska 3d-teknikleverantören Protech har tillsammans med en av sina partner konstruerat ett handtag, från designskiss till färdig produkt. Först skulle det tillverkas som en prototyp och sedan i en upplaga om fem handtag – för att slutligen produceras i en volym om 100 stycken per år.

Den första konstruktionen tog 12 timmar att göra till en färdig CAD-fil. Eftersom handtaget behövde vara lätt valdes aluminium som material.

– Efter färdig konstruktion gjorde vi CNC-programmering i TopSolidCAM och påbörjade bearbetningen. Det färdigfrästa handtaget blev riktigt bra men krävde en hel del manuellt arbete. Vi tog bort handtaget från fräsblocket, fixade till ytorna och blästrade sedan hela ytan. Det färdigfrästa handtaget vägde 187,5 gram, skriver Protech på sin hemsida.

[metaslider id=”26145″]

 

Additiv tillverkning som alternativ

Första fräsningen tog enligt företaget lång tid – 8 timmar, och med en kostnad som landade på 807 euro inkluderat material, CNC-programmering och maskintid. Nästa försök tog bara 1 timme och 25 minuter.

– Efter att vi analyserat det frästa aluminiumhandtagets vikt och produktionskostnad ställde vi oss frågan: Varför inte använda additiv tillverkning och tillverka ett ihåligt handtag i rostfritt stål? Kraven på handtaget var sådana att infästningsdelen av handtaget behövde vara i metall men inte nödvändigtvis i aluminium.

Handtaget tillverkades därefter i rostfritt stål, med en lägre maskinkostnad. Den ursprungliga konstruktionen gjordes ihålig med en godstjocklek på en millimeter, och fick ett litet hål för att få ut överskottspulver ur handtaget. Justeringarna tog mindre än fem minuter i CAD-systemet, och därefter lades det till en stödstruktur för utskriften. Handtaget (som skrevs ut ett i taget) tog dryga 43 timmar att printa i 3d-skrivaren Xact Metal XM200C. Vikten, efter borttagning av stödstrukturen, landade på 112,2 gram.

Det färdiga handtaget med en vikt på 85 gram. Foto: Protech
Från metall till en mix

Handtagets infästningdel behövde vara i metall, men handtagsdelen valde de att göra i kolfiberförstärkt nylon i 3d-skrivaren Stratasys 450mc, vilket också kunde minska vikten. För detta var de tvungna att konstruera om handtaget till två delar.

Den slutliga vikten för handtaget landade på totalt 85 gram, med infästningsdel printad i metall och en handtagsdel i kolfiberförstärkt nylon. Här kan du läsa mer om exakta tider och antal delar som kunde 3d-printas samtidigt samt ta del av en mer detaljerad kostnadsöversikt.

Vill inspirera andra

På sin hemsida skriver Protech att de delar med sig av insikterna i projektet för att inspirera andra till att fundera kring hur deras produkter tillverkas.

– Sänkt vikt på en produkt sparar kostnader, minskar en produkts klimatavtryck samt dess transportkostnader. Additiv tillverkning kommer att spela en viktig roll i förändringen av hur produkter är tillverkade, skriver företaget.

I videoklippet nedan kan du se hela processen från start till slut:

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Formnext 2024 i (fler) bilder

Missade du årets Formnext-mässa eller längtar du redan tillbaka? Nästa års datum är redan spikade, då är det den 18–21 november 2025 som gäller. Tills dess, här är några nedslag i form av bilder från 2024 års upplaga.
Formnext kollage 2

Riskkapitalbolag lägger bud på Voxeljet

Tyska 3D-skrivartillverkaren Voxeljet har ingått ett avtal med investmentbolaget Anzu Partners om att sälja verksamheten. Förvärvet väntas vara klart i mars 2025.
voxeljet-2

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage