Framtid i fokus för nytt miljonprojekt

Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace. Foto: Högskolan Väst/Andreas Borg

21 miljoner. Så mycket satsar Västra Götalandsregionen nu på projektet Springboard. Målet är att skapa förutsättningar för utveckling av nya tillverkningsmetoder, bland annat additiv tillverkning.

Västra Götalandsregionen satsar nu 21 miljoner på projektet för att ge regionens tillverkningsföretag möjligheten att ställa om. Några av parterna som ingår i projektet är Innovatum Science Park, GKN, Högskolan Väst, Kraftstaden och RISE.

Satsningen sker inom ramarna för test- och demomiljön Produktionsteknisk centrum (PTC) på Innovatumområdet i Trollhättan och till en början ska centret uppgraderas för att möta företagens behov. Projektet Springboard 1 är ett initiativ i tre delar som ska pågå under tre år, från november 2020 till oktober 2023.

Flyg och verkstad i fokus

Inom både flyg- och verkstadsindustri finns ett stort intresse för att bidra till en mer hållbar utveckling. Ett av målen med projektet är att skapa förutsättningar för utveckling av nya tillverkningsmetoder som kan till exempel bidra till lättare flygplan.

– Satsningen i Springboard ger oss tillsammans med våra projektparter ökade möjligheter att ta en större roll i utvecklingen av framtidens fossilfria flyg, säger Henrik Runnemalm som är forskningschef på GKN Aerospace Engines – ett företag som bland annat 3d-printar raketmotorturbiner.

Bygger på tidigare satsningar

Projektet bygger vidare på tidigare satsningar som har gjorts i PTC:s infrastruktur i form av lokaler och utrustning. Satsningen linjerar också med det samförståndsavtal som tecknades mellan EU:s Clean Sky och Västra Götalandsregionen redan 2016, för ett europeiskt samarbete kring en mer hållbar flygindustri, skriver Innovatum i ett pressmeddelande.

– PTC är en av de mest tongivande arenorna gällande forskning och utveckling kring avancerade tillverkningsmetoder, och bidrar till att stärka regionens företag. Detta projekt drivs till stor del av behoven kring hållbart flyg, men vi ser även synergieffekter till tillverkning inom andra områden och företag som behöver utveckla sina verksamheter eller kan bidra till utvecklingen med sina idéer, säger Victor Blom, projektledare på Innovatum Science Park.

Du kan läsa mer om projektet här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.