Volkswagen satsar på Stratasys

Volkswagen Tiguan R-Line. Med sina nya Stratasys J850 3d-skrivare kan realistiska prototyper tillverkas i rätt färger och nästan identiska material som bilens interiör. Foto: Volkswagen AG

Volkswagen Tiguan R-Line. Med sina nya Stratasys J850 3d-skrivare kan realistiska prototyper tillverkas i rätt färger och nästan identiska material som bilens interiör. Foto: Volkswagen AG

Volkswagen investerar i två fullfärgs 3d-skrivare och material från Stratasys. Detta för att förbättra prototypskapaciteten och öppna upp för nya möjligheter inom fordonsdesign. 

Två Stratasys J850 3d-skrivare, som 3dp.se har skrivit om tidigare, har installerats i Volkswagens Pre-series-center. Det betyder att fordonstillverkaren numera kan 3d-printa fullfärgsprototyper i upp till sju olika material. Med ett transparent material, VeroUltraClear kan de till exempel replikera glas, vilket gör att designteamet kan simulera verklighetstrogna modeller.

Verklighetstrogna prototyper

Enligt företaget har de nu förmågan att tillverka komplexa prototyper som speglar slutdelarna med upp till 99 procents precision. Med en så hög realism på prototyperna, är det lättare för designteamet att testa och förbättra delar.

Stratasys PolyJet J850. Foto: Stratasys

“Förnyar designprocessen”

– Volkswagen är en långvarig kund som alltid anammat värdet av PolyJet-utskrift och flyttat gränserna med tekniken för att förnya designprocessen. J850 är vårt mest avancerade system hittills och ger företag möjligheten att ta sin design till nästa nivå och därmed få en konkurrensfördel. Vi är väldigt exalterade över att få se vilka kreativa applikationer som Volkswagen-teamet kan utveckla med denna teknik, säger Andreas Langfeld, Stratasys President EMEA.

I Norden är det Protech som är återförsäljare av Stratasys maskiner och material.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.