Högskola växlar upp med masterprogram i additiv tillverkning

Esmaeil Sadeghi, programansvarig för Masterprogrammet för additiv tillverkning, Vahid Hosseini, programansvarig Internationell Maskiningenjör och Per Nylén, prefekt Institutionen för Ingenjörsvetenskap. Foto: Andreas Borg, Högskolan Väst

Från vänster: Esmaeil Sadeghi, programansvarig för Masterprogrammet för additiv tillverkning, Vahid Hosseini, programansvarig Internationell Maskiningenjör och Per Nylén, prefekt Institutionen för Ingenjörsvetenskap. Foto: Andreas Borg, Högskolan Väst

Högskolan Väst ska under de kommande fem åren lansera ett flertal nya program och kurser inom produktionsteknik. Bland annat startar de ett tvåårigt masterprogram i additiv tillverkning till hösten 2021.

Ett tiotal spetsutbildningar inom produktionsteknik står på schemat hos Högskolan Väst i Trollhättan de kommande fem åren. Detta då den snabba teknikomställningen ställer helt nya kompetenskrav på industrins medarbetare, skriver Högskolan Väst i ett pressmeddelande.

– Vår omvärldsbevakning och dialog med samverkanspartner visar på flera stora samhällsutmaningar framöver. Bland annat förändras kompetensbehoven inom industrin oerhört snabbt. Som lärosäte vill vi helst ligga några år före i planeringen för att kunna matcha aktuella utbildningsbehov, berättar Per Nylén, prefekt på Institutionen för Ingenjörsvetenskap på Högskolan Väst.

Fokus på metall

Under fem år är planen att lansera helt nya program och kurser. Det gäller både masterutbildningar inom specifika teknikområden och ingenjörsprogram med nya inriktningar. Ett av dessa är ett tvåårigt masterprogram i additiv tillverkning.

Programmet kommer att sätta fokus på metalliska material och applikationer med höga prestandakrav. Enligt högskolan har ett flertal industriföretag, till exempel GKN Aerospace Engine Systems, deltagit i utvecklingen av programmets innehåll.

– De här studenterna lär bli mycket intressanta för industriföretag som arbetar internationellt. Dessutom knyter programmen an till den spetsforskning som pågår i vår produktionstekniska forskningsmiljö, där vi inom vissa teknikområden är världsledande, säger Per Nylén.

Tillgängliga online

Kommande år planeras fler utbildningar på avancerad nivå inom additiv tillverkning, autonoma fordon, artificiell intelligens, datasäkerhet och svetsning. Enligt Per Nylén kommer alla masterprogram att få en internationell profil och bli tillgängliga online.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.