De släpper fyra nya biomaterial

Ultrasint PA11 ska ha bra engenskaper för applikationer som kräver hudkontakt. Foto: Sculpteo/BASF

Ultrasint PA11 ska ha bra egenskaper för applikationer som kräver hudkontakt. Foto: Sculpteo/BASF

Servicebyrån Sculpteo har tillsammans med Forward AM, som tillhör BASF, utvecklat nya material för additiv tillverkning. Det gäller fyra nya biobaserade material. 

Det nya materialet är baserat på Nylon PA11 och härrör från en förnybar ricinolja. Enligt tillverkaren har materialet en hög hållbarhet, kemiskt beständighet och prestanda.

Polyamid 11, PA11, är en bioplast som framställs genom polymerisation av 11-aminoundekansyra. De nya materialen heter Ultrasint PA11, Ultrasint PA11 ESD, Ultrasint PA11 CF och PA11 MJF.

Olika egenskaper

Ultrasint PA11 kan användas för utskrifter med SLS-teknik, selektiv laser sintring. Utskrifterna blir enligt tillverkaren väldigt hållbara och kan klara höga mekaniska belastningar. Det lämpar sig bland annat för applikationer inom fordonsindustrin, så som interiördelar och levande gångjärn.

Ultrasint PA11 ESD är ett biobaserat pulvermaterial som lämpar sig väl för applikationer inom elektronik, som elektroniska höljen, jiggar och fixturer för elektronik- och verktygstillämpningar. Det har elektrostatiska urladdningsegenskaper och är utformat för att säkra så att inte elektrostatisk urladdning kan ske.

Ultrasint PA11 CF, som står för kolfiber, ska enligt tillverkaren vara det starkaste materialet i portföljen. Det kolfiberförstärka materialet ska ge en hög mekanisk prestanda i delar där det krävs styrka och slittålighet.

Del 3d-printad i PA11 MJF. Foto: Sculpteo/BASF

Del 3d-printad i PA11 MJF. Foto: Sculpteo/BASF

Material för MJF

Det sista materialet som företagen presenterar heter Ultrasint PA11 för Multi Jet Fusion, MJF-teknik. Det är en teknik som använder flytande vätskor för att skapa ett objekt – du kan du läsa mer om tekniken här.  Enligt tillverkaren lämpar sig materialet bland annat för medicinska applikationer och levande gångjärn.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.