Genombrott för 3d-printat kött

3d-printad biff från Redifine Meat. Foto: Redifine Meat

3d-printad biff från Redefine Meat. Foto: Redefine Meat

3d-printad mat kanske inte är det första segmentet de flesta tänker på när en talar om additiv tillverkning. Men utvecklingen går framåt och företaget Redefine Meat kan nyligen ha gjort ett genombrott när det gäller att 3d-printa kött. 

Additiv tillverkning har använts för att göra choklad, kakor, ost, jordnötssmör och andra typer av mjuka livsmedel. Ett av de livsmedel som företaget Redefine Meat arbetar med är kött – ett livsmedel som visat sig svårt att replikera.

Anledningen till att just kött är svårt är att det till skillnad från andra livsmedel kräver en kombination av egenskaper för att människor ska acceptera och äta det. Det räcker inte att extrudera ett material i form av en biff – den måste även smaka, lukta, kännas och bete sig som en riktig biff hade gjort.

Djurfritt kött

Företaget Redefine Meat har arbetat med detta problem i flera år. De vill lösa problemet med tekniska principer och nu verkar de vara nära ett genombrott. I ett experiment med en riktig kock sa denne att åtta av tio “försökspersoner” inte skulle kunna känna skillnaden mellan en riktig biff och  Redefine Meats 3d-printade produkt (se video nedan med kocken som testar produkten). Företagets vision är att skapa ett “djurfritt kött” som inte kräver att man måste föda upp och döda djur.

Ett tillvägagångssätt är att få riktiga köttceller att föröka sig och växa i en kontrollerad miljö. Den andra metoden, som Redefine Meat använt sig av, är att använda kombinationer av växtproteiner för att bygga köttliknande material. Genom komplexa kombinationer av material vill företaget lyckas att matcha köttets olika egenskaper.

Fortfarande ett experiment

Köttet beter sig också på olika sätt beroende på om det är i frysen, i kylen, i rumstemperatur, kokt eller stekt. Detta är också en faktor som måste tas hänsyn till under utvecklingen av 3d-printat, växtbaserat kött.

Redefine Meat har utvecklat en 3d-skrivare där de tillverkar köttliknande produkter, dock är dessa fortfarande i experimentstadiet. Om du vill smaka på en 3d-printad biff måste du för närvarande vara anställd av Redefine Meat.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.