Genombrott för 3d-printat kött

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 8 december 2020
3d-printad biff från Redifine Meat. Foto: Redifine Meat
3d-printad biff från Redefine Meat. Foto: Redefine Meat

3d-printad mat kanske inte är det första segmentet de flesta tänker på när en talar om additiv tillverkning. Men utvecklingen går framåt och företaget Redefine Meat kan nyligen ha gjort ett genombrott när det gäller att 3d-printa kött. 

Additiv tillverkning har använts för att göra choklad, kakor, ost, jordnötssmör och andra typer av mjuka livsmedel. Ett av de livsmedel som företaget Redefine Meat arbetar med är kött – ett livsmedel som visat sig svårt att replikera.

Anledningen till att just kött är svårt är att det till skillnad från andra livsmedel kräver en kombination av egenskaper för att människor ska acceptera och äta det. Det räcker inte att extrudera ett material i form av en biff – den måste även smaka, lukta, kännas och bete sig som en riktig biff hade gjort.

Djurfritt kött

Företaget Redefine Meat har arbetat med detta problem i flera år. De vill lösa problemet med tekniska principer och nu verkar de vara nära ett genombrott. I ett experiment med en riktig kock sa denne att åtta av tio ”försökspersoner” inte skulle kunna känna skillnaden mellan en riktig biff och  Redefine Meats 3d-printade produkt (se video nedan med kocken som testar produkten). Företagets vision är att skapa ett ”djurfritt kött” som inte kräver att man måste föda upp och döda djur.

Ett tillvägagångssätt är att få riktiga köttceller att föröka sig och växa i en kontrollerad miljö. Den andra metoden, som Redefine Meat använt sig av, är att använda kombinationer av växtproteiner för att bygga köttliknande material. Genom komplexa kombinationer av material vill företaget lyckas att matcha köttets olika egenskaper.

Fortfarande ett experiment

Köttet beter sig också på olika sätt beroende på om det är i frysen, i kylen, i rumstemperatur, kokt eller stekt. Detta är också en faktor som måste tas hänsyn till under utvecklingen av 3d-printat, växtbaserat kött.

Redefine Meat har utvecklat en 3d-skrivare där de tillverkar köttliknande produkter, dock är dessa fortfarande i experimentstadiet. Om du vill smaka på en 3d-printad biff måste du för närvarande vara anställd av Redefine Meat.

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage