söndag 26 mars – vecka 12
3d-printad mat kanske inte är det första segmentet de flesta tänker på när en talar om additiv tillverkning. Men utvecklingen går framåt och företaget Redefine Meat kan nyligen ha gjort ett genombrott när det gäller att 3d-printa kött.
Additiv tillverkning har använts för att göra choklad, kakor, ost, jordnötssmör och andra typer av mjuka livsmedel. Ett av de livsmedel som företaget Redefine Meat arbetar med är kött – ett livsmedel som visat sig svårt att replikera.
Anledningen till att just kött är svårt är att det till skillnad från andra livsmedel kräver en kombination av egenskaper för att människor ska acceptera och äta det. Det räcker inte att extrudera ett material i form av en biff – den måste även smaka, lukta, kännas och bete sig som en riktig biff hade gjort.
Företaget Redefine Meat har arbetat med detta problem i flera år. De vill lösa problemet med tekniska principer och nu verkar de vara nära ett genombrott. I ett experiment med en riktig kock sa denne att åtta av tio “försökspersoner” inte skulle kunna känna skillnaden mellan en riktig biff och Redefine Meats 3d-printade produkt (se video nedan med kocken som testar produkten). Företagets vision är att skapa ett “djurfritt kött” som inte kräver att man måste föda upp och döda djur.
Ett tillvägagångssätt är att få riktiga köttceller att föröka sig och växa i en kontrollerad miljö. Den andra metoden, som Redefine Meat använt sig av, är att använda kombinationer av växtproteiner för att bygga köttliknande material. Genom komplexa kombinationer av material vill företaget lyckas att matcha köttets olika egenskaper.
Köttet beter sig också på olika sätt beroende på om det är i frysen, i kylen, i rumstemperatur, kokt eller stekt. Detta är också en faktor som måste tas hänsyn till under utvecklingen av 3d-printat, växtbaserat kött.
Redefine Meat har utvecklat en 3d-skrivare där de tillverkar köttliknande produkter, dock är dessa fortfarande i experimentstadiet. Om du vill smaka på en 3d-printad biff måste du för närvarande vara anställd av Redefine Meat.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige