Genombrott för 3d-printat kött

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 8 december 2020
3d-printad biff från Redifine Meat. Foto: Redifine Meat
3d-printad biff från Redefine Meat. Foto: Redefine Meat

3d-printad mat kanske inte är det första segmentet de flesta tänker på när en talar om additiv tillverkning. Men utvecklingen går framåt och företaget Redefine Meat kan nyligen ha gjort ett genombrott när det gäller att 3d-printa kött. 

Additiv tillverkning har använts för att göra choklad, kakor, ost, jordnötssmör och andra typer av mjuka livsmedel. Ett av de livsmedel som företaget Redefine Meat arbetar med är kött – ett livsmedel som visat sig svårt att replikera.

Anledningen till att just kött är svårt är att det till skillnad från andra livsmedel kräver en kombination av egenskaper för att människor ska acceptera och äta det. Det räcker inte att extrudera ett material i form av en biff – den måste även smaka, lukta, kännas och bete sig som en riktig biff hade gjort.

Djurfritt kött

Företaget Redefine Meat har arbetat med detta problem i flera år. De vill lösa problemet med tekniska principer och nu verkar de vara nära ett genombrott. I ett experiment med en riktig kock sa denne att åtta av tio ”försökspersoner” inte skulle kunna känna skillnaden mellan en riktig biff och  Redefine Meats 3d-printade produkt (se video nedan med kocken som testar produkten). Företagets vision är att skapa ett ”djurfritt kött” som inte kräver att man måste föda upp och döda djur.

Ett tillvägagångssätt är att få riktiga köttceller att föröka sig och växa i en kontrollerad miljö. Den andra metoden, som Redefine Meat använt sig av, är att använda kombinationer av växtproteiner för att bygga köttliknande material. Genom komplexa kombinationer av material vill företaget lyckas att matcha köttets olika egenskaper.

Fortfarande ett experiment

Köttet beter sig också på olika sätt beroende på om det är i frysen, i kylen, i rumstemperatur, kokt eller stekt. Detta är också en faktor som måste tas hänsyn till under utvecklingen av 3d-printat, växtbaserat kött.

Redefine Meat har utvecklat en 3d-skrivare där de tillverkar köttliknande produkter, dock är dessa fortfarande i experimentstadiet. Om du vill smaka på en 3d-printad biff måste du för närvarande vara anställd av Redefine Meat.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage