torsdag 28 januari – vecka 4
Elbilen “Yo Yo” må vara liten, men en vuxen person som bär full rugbyutrustning får utan problem plats i bilen. Källa: x-ev.net
Som en del i USA:s klimatplan har landets nyvalda president Joe Biden, lovat att på nytt gå med i Parisavtalet. Detta kommer att kräva att USA ser över transportsektorn i landet för att de ska kunna uppnå sina mål.
Transport inkluderar utsläpp från bilar, lastbilar, bussar, flygplan, tåg och fartyg. Sammantaget svarar sektorn för 28 procent av de totala utsläppen, vilket gör sektorn mer ansvarig för klimatförändringen än någon annan. Sektorn är står inte bara för de största koldioxidutsläppen, men de nedgående utsläppen den senaste tiden beror på coronapandemin, inte på en meningsfull strukturförändring.
3d-utskrift kan och måste spela en roll för att minska koldioxidutsläppen i transportsektorn. Från att göra fordon lättare till att förbättra försörjningskedjan kan 3d-utskrift förändra mycket av hur sektorn fungerar.
Lättare bilar kräver mindre bränsle att köra.General Electric har redan utnyttjat detta koncept genom att skriva ut flygplansdelar som är 25 procent lättare än deras traditionellt producerade delar. Till exempel innehåller nya GE-flygplan 19 3d-printade bränslemunstycken i jetmotorerna – var och en betydligt lättare än den tidigare versionen.
3D-utskrift kan och måste spela en roll för att minska koldioxidutsläppen i transportsektorn. Från att göra fordon enklare till att förbättra försörjningskedjan kan 3D-utskrift förändra mycket av hur sektorn fungerar.
Lättare bilar kräver mindre bränsle för att köra. General Electric har redan utnyttjat detta koncept genom att skriva ut flygplansdelar som är 25% lättare än deras traditionellt producerade delar. Till exempel innehåller nya GE-flygplan 19 3D-tryckta bränslemunstycken i jetmotorerna, var och en betydligt lättare än den tidigare versionen.
Ett Volvo-experiment på lastbilar med bränslemotorer gav liknande resultat: 3d-printade komponenter gjorde dem 25 procent lättare, vilket resulterade i en viktminskning från 534 kilo till 404 kilo. En sådan minskning kommer att göra dessa lastbilar 5 procent effektivare. Det kanske inte upplevs som så mycket, men för en sektor som leder utsläppsvärlden representerar ett tapp på fem procent en enorm minskning av atmosfäriskt kol.
USA flyttar en betydande mängd varor med lastbil. Tåg använder tre till fyra gånger mindre bränsle än lastbilar. Järnvägsindustrin använder 3d-utskrift för att göra tågen mycket mer elastiska och effektiva. Sjötransporter är ett annat område med potentiell koldioxidminskning. Sjöfarten står för över 2 procent av de globala utsläppen, främst från fjärrkryssningar med dieselmotorer.
Förutom effektivitet i försörjningskedjan för reservdelar kan 3d-utskrift också hjälpa framtidens dieselmotorer – motorer som avger mycket mindre föroreningar. Cummins har till exempel produktion av delar för nästa generation diesel – liksom elektriska. Dessa motorer kommer att vara avgörande för att förhindra att sjöfartssektorn fördubblar utsläppen till sjöss 2050.
Om transportsektorn verkligen ska ändras, måste elektriska fordon dominera på vägarna. Detta innebär stora möjligheter för 3d-utskrift, som nyligen gjort anmärkningsvärda framsteg inom området. Ett särskilt spännande exempel är ett komplett 3d-printat fordon från Italiens X-EV. Med 57 komponenter är “YoYo” mycket lättare än vanliga bilar.
I Storbritannien år 2019, var utsläppen per kilometer körning av en Nissan Leaf EV sett under hela bilens livslängd ungefär tre gånger lägre än för den genomsnittliga konventionella bilen, även innan de tog hänsyn till den minskande kolintensiteten i kraftproduktionen (källa: Carbon brief). Om vanliga elbilar kan vara så mycket effektivare kan lätta 3d-printade elbilar minska transportutsläppen ännu mer.
Inte all avkolning av transportsektorn behöver komma från själva fordonen. Detta beror på att när en försörjningskedja blir mer konsoliderad måste färre fordon resa från en plats till en annan. 3d-printing har en unik förmåga att minska mängden sådan transport. Detta beror på att du till exempel kan använda 3d-printa för att skriva ut reservdelar, så att dessa inte behöver lagras någonstans och sedan transporteras dit de behövs. Även andra delar, som tillverkas under tillverkning av saker, kan fabrikerna själva 3d-printa, istället för att få dessa levererade från underleverantörer.
Under de senaste decennierna har Ford-tillverkaren Ford 3d-printat över 500 000 delar och sparat miljarder dollar och miljoner arbetstimmar. Där det skulle ha tagit 4–5 månader och kostat 500 000 dollar att producera en prototyp med traditionella metoder, kan en 3d-printad del istället göras under några dagar eller timmar till en kostnad av några tusen dollar (källa: Ford).
Text: Roger Stormo
Översättning: Hanna Jangenfeldt
Additiv tillverkning har vissa begräsningar när det gäller att integrera vätskor direkt i ett objekt. Tyska forskare har nu tagit fram en ny metod för detta som kombinerar 3d-printing med traditionella tryckmetoder.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. januari, 2021
Ett unikt 3d-projekt pågår just nu i italienska staden Massa Lombarda. Där bygger WASP ett hållbart lerhus som är helt 3d-printat, kallat TECLA. Visionen är att hjälpa till att lösa bostadskrisen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. januari, 2021
Amerikanska metallskrivarföretaget Desktop Metal gick nyligen ut med att man förvärvar EnvisionTEC. Köpet innebär att Desktop Metal breddar sin portfölj inom bland annat fotopolymeriska 3d-printade komponenter för slutkund.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 25. januari, 2021
Charles R. Goulding och Preeti Sulibhavi från sajten Fabbaloo ser fram emot vad det nya året ska föra med sig för 3d-printingbranschen. De har sammanställt sina spådomar om vad de tror kommer att prägla 2021.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 25. januari, 2021
Förra året lanserade Mimaki sin största 3d-skrivare någonsin 3DGD-1800, med kapacitet att skriva ut objekt som är upp till 1,8 meter höga. Nyligen visade företaget upp maskinen och dess finesser under ett webbinarium.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. januari, 2021
Hur kan restprodukter från kafferostning få nytt liv genom 3d-printing? Den frågan har Sculptur och Löfbergs Lila arbetat med det senaste halvåret. Resultatet: En kaffebar gjord på det som annars skulle gått i soptunnan.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. januari, 2021
Hur använder svenska företag additiv tillverkning för att ta fram nya produkter, testa innovationer och hitta nya affärsmöjligheter? Det är några frågor som deltagarna kan få svar på under en virtuell studieresa.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 20. januari, 2021
Den amerikanska multinationella bilproducenten General Motors (GM) har öppnat ett nytt Additive Industrialization Center (AIC), där de tar sikte på att införa 3d-printing i produktionen.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 19. januari, 2021
Strax innan jul sjösattes Europas första sjödugliga båt som är 3d-printad i ett enda stycke. Denna historiska händelse ägde rum i Göteborg. Båten är resultatet av ett samarbete mellan forskningsinstitutet Rise och Cipax, som äger båtmodellen Pioneer.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 19. januari, 2021
Ikea har tidigare själv tagit fram egna 3d-lösningar som använts i företaget. Nu har 3d-designern Adam Miklosi från Budapest låtit sig inspireras av flera Ikea-produkter och uppgraderat dessa. I god Ikea-tradition har han gett produktserien namnet ”Uppgradera”.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. januari, 2021
Svensk sand funkar betydligt bättre i 3d-skrivaren än tysk. Den slutsatsen drar forskare från det svenska forskningsinstitutet Rise och representanter från gjuteriindustrin i projektet Sandbox.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 14. januari, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige