Vidareutvecklar för mänskligare modeller

Stratasys vidareutvecklar 3d-skrivare efter studier om verklighetstrogna anatomiska modeller. Foto: Stratasys/Protech

Stratasys vidareutvecklar 3d-skrivare efter studier om verklighetstrogna anatomiska modeller. Foto: Stratasys/Protech

Realistisk simulering och känsla till funktionella benmodeller. Det har varit fokus när Stratasys vidareutvecklat sin 3d-skrivare J750 Digital Anatomy, skriver tillverkarens svenska återförsäljare Protech.

Skruv i 3d-printad del av ryggrad. Foto: Stratasys/Protech

Skruvar i 3d-printad del av ryggrad. Foto: Stratasys/Protech

Det är med stöd av klinisk forskning som 3d-skrivartillverkaren Stratasys vidareutvecklat 3d-skrivaren J750 Digital Anatomy, som 3dp.se skrivit om tidigare. Forskare id Computational Mechanics and Experimental Biomechanics Lab vid Tel Aviv University, har utvärderat egenskaperna hos benmodeller som skrivits ut med maskinen.

Dragkraft och noggrannhet

Fokus har framför allt varit på hur exakt den replikerade skruvutdragskraften och drivmomentet med kortikala och trabekulära skruvar varit. Forskarnas resultat var att ortopediska skruvar i de 3d-pritade modellerna hade ett lika haptiskt svar som på mänskligt ben.

Ytterligare en studie, genomförd av forskare vid Technion Institute of Technology’s Materials and Engineering Laboratory i Israel, har jämfört noggrannheten i ryggradsmodeller. Denna visade att utskrifterna av ländryggen kunde replikera rörelseomfånget som liknar mänskliga ryggar.

Stratasys J750 Digital Anatomy. Foto: Stratasys/Protech

Stratasys J750 Digital Anatomy har ett byggutrymme på 490 x 390 x 200 millimeter. Foto: Stratasys/Protech

Återskapar mänsklig anatomi

3d-skrivaren J750 Digital Anatomy som arbetar med Poly Jet-tekniken, är framtagen för att återskapa egenskaper hos mänsklig anatomi, så som vävnadskänsla och biomekaniska egenskaper. Detta för komponenter som ska kunna användas inom medicin- och läkemedelsindustri.

Stratasys erbjuder anpassade material för att uppnå till exempel känslan av vävnad. Dessa heter Bonematrix, Gelmatrix och Tissuematrix. 3d-skrivaren stöds också av programvaran Grabcad som styr mönstren i designen.

Du kan läsa mer om studierna och om 3d-skrivaren på Protechs hemsida.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.