Lithoz lanserar multimateriell maskin

Lithoz CeraFab Multi 2M30 3d-skrivare. Foto: Lithoz

Lithoz, österrikisk tillverkare av keramiska 3d-skrivare presenterar sin senaste maskinnyhet – CeraFab Multi 2M30.

Det som kännetecknar 3d-skrivaren är delvis att den är LED-driven men också att den kan producera två material samtidigt. Detta gör att en kan arbeta med kombinationer av keramik, polymerer och även metaller. 2M30 lämpar sig främst för flyg-, biomedicin-, energi- och elektronikprodukter som kräver flera material.

Två material, en komponent

Möjligheten att kunna 3d-printa två material i en komponent möjliggör förändringar i en komponents materialkomposition och mikrostruktur. Detta öppnar upp för anpassningsbara funktionellt graderade strukturer som annars skulle vara omöjliga, skriver Lithoz om sin maskin.

Ett exempel skulle kunna vara en bärande kopplingskomponent som måste klara olika lastnivåer i olika lastzoner. För att klara dessa belastningar kommer komponenten kräva en unik kombination av egenskaper, så som seghet och styrka, för att livslängden på komponenten ska maximeras.

Kontraster i kombination

Egenskaperna behöver inte bara gälla styrka, utan kan också vara täta eller porösa delar, elektriskt laddade eller isolerade delar, transparenta eller icke-transparenta delar, magnetiska ellr icke-magnetiska delar och så vidare. Enligt tillverkaren kan dessa kombinationer uppnås inom varje enskilt lager, mellan lagren, vilket ökar designfriheten.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.