Nytillskott i maskinpark hos högskola

3d-skrivaren HP Multi Jet Fusion 580 har nyligen installerats på Högskolan i Halmstad.

3d-skrivaren HP Multi Jet Fusion 580 har nyligen installerats på Högskolan i Halmstad. Foto: Högskolan Halmstad

Högskolan i Halmstad har gjort plats för en ny 3d-skrivare i sitt Fab Lab – en HP Multi Jet Fusion 580. Satsningen innebär bland annat att 3d-skrivaren kan användas till forskning, samarbeten och i utbildande syfte. 

Det var sommaren år 2016 som Högskolan i Halmstad startade sitt Fab Lab (som står för Fabrication Laboratoy). Nu växer maskinparken med en HP Multi Jet Fusion 580, skriver skolan i ett pressmeddelande.

Satsningen betyder att de nu kommer kunna skapa prototyper i nylon, använda 3d-skrivaren till forskning och direkt till samarbetspartners i regionen. Dessutom blir det ett verktyg för studenterna på skolan att använda sig av i undervisande syfte. Detta gäller främst ingenjörsstudenter men också lärar- och sjukskötarstudenter.

Tim Malmgren, Labbtekniker och forskningsassistent på Högskolan i Halmstad i Fun Lab. Foto: Högskolan Halmstad

Tim Malmgren, Labbtekniker och forskningsassistent på Högskolan i Halmstad, i Fun Lab. Foto: Högskolan Halmstad

Tidigare kollat på SLS

– Vi vill ge våra studenter möjligheten att utbilda sig inom den senaste tekniken inom additiv tillverkning. Det är viktigt att ha den senaste tekniken på plats för att nå ut med dagens kunskap till våra studenter, vilket gör dem mer attraktiva när de examineras, säger Tim Malmgren, Labbtekniker och forskningsassistent på Högskolan i Halmstad och fortsätter:

– Vi har tidigare kollat på olika SLS-skrivare och tekniker, men det var avgörande att Multi Jet Fusion 580 passade in i vår labbmiljö eftersom vi inte behöver ta hänsyn till några gaser för sintring eller stödstruktur som måste slängas utan att återanvändas.

Viktigt att lära om tekniken

Theresia Von Arnold, nordisk 3d-ansvarig på HP.

Enligt Theresia Von Arnold, nordisk 3d-ansvarig på HP är det viktigt att studenter lär sig om 3d-teknik i skolan och får med sig den erfarenheten redan när de ska ut i arbetslivet.

– Det är extra roligt att Högskolan i Halmstad valde en av våra Multi Jet skrivare eftersom de tillämpar maskinparken i så många olika utbildningar och nivåer, säger Theresia Von Arnold.

Redan projekt igång

3d-skrivaren bygger på HP:s multi jet fusion-teknik och skriver ut delar i nylon. Systemet är integrerat vilket innebär att inte manuell hantering av materialet krävs. HP 580, som släpptes i samtidigt som HP 540, kan skriva ut i färg, medan 540 kan skriva ut vita detaljer.

Högskolan i Halmstad har redan använt sin nyinstallerade 3d-skrivare för att skanna och skriva ut en replika av en dolk. Detta till Laholms teckningsmuseum där de bland annat visar upp artefakter från bronsåldern med dolkar, nålar med mera från en lokal utgrävning.

Fornnordisk dolk. Foto: Högskolan i Halmstad

Fornnordisk dolk. Foto: Högskolan i Halmstad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.