Sinterit tar hand om pulvret

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 11 januari 2021
Sinterits nya arbetsstation för efterbehandling av 3D-printade objekt och för att avlägsna restpulver. Foto: Pressbild
Sinterits nya arbetsstation för efterbehandling av 3d-printade objekt och för att avlägsna restpulver. Foto: Pressbild

Sinterit lovar att ta efterbehandlingen till en ny nivå med sin nya lösning som tar hand om recirkulationen av pulverrester.

Den polska 3d-skrivartillverkaren Sinterit har lanserat en pulverhanteringsstation (PHS) som de hävdar kommer ta efterbehandlingen ”till nästa nivå”. Företagets nya arbetsområde strömlinjeformar och accelererar pulveråtervinningsprocessen genom att integrera varje tillbehör efter utskriften på en ergonomisk plattform. I slutändan, genom att kombinera portföljen, har Sinterit som mål att bättre möta behoven hos de mer krävande stationära SLS-användarna, liksom kunder i ett bredare spektrum av branscher.

– Sinterit var det första företaget i världen som tog SLS-teknologin till benchtopmarknaden, säger Michał Grzymala-Moszczynski, Sinterits medgrundare och ledare för FoU.

– Under de senaste åren har vi utvecklat produkter genom att lyssna till våra kunder, och i dag vill vi möta deras behov genom att förbättra SLS-upplevelsen, fortsätter han.

Pulvret kan användas direkt efter utskrift

Det bolagets nya lösning gör, är att samla tidigare utvecklade maskiner och metoder till en enskild arbetsstation, där en operatör tar hand om efterbehandlingen med hjälp av flera metoder. Med den nya arbetsbänken har Sinterit lagt till ännu ett moment i portföljen, som är speciellt utvecklat för att göra pulveråtervinningen efter 3d-printingen så bra som möjligt. Själva plattformen inkluderar bestämda platser för företagets samtliga efterbehandlingsverktyg, så att användarna kan utföra hela arbetsprocessen för 3d-utskriften på ett och samma ställe.

Integrering av varje behandlingsstadie i en enhet gör det också möjligt för användarna att fullföra korta produktionsprocesser med bara en person, något som gör dem mer effektiva och kostnadseffektiva än tidigare. På samma sätt möjliggör stationen att siktprocessen pågår under efterbehandlingen, något som gör att pulvret kan vara klart för omedelbar användning efter utskrift.

Dammsugarslangen på två meter gör det möjligt för användaren att på ett effektivt sätt städa arbetsytan. Foto: Sinterit.
Dammsugarslangen på två meter gör det möjligt för användaren att på ett effektivt sätt städa arbetsytan. Foto: Sinterit.
Två meter lång dammsugare

För att ytterligare förenkla borttagandet av pulvret inkluderar PHS funktioner som ett sughål och en avtagbar slang på två meter, som kan användas som en lokal dammsugare. När det samlats upp, kan allt osintrerat pulver transporteras direkt in i en siktmodul under bänkskivan, så att användaren kan recirkulera istället för att kasta bort materialet.

Sinterits arbetsbänk har också stor kapacitet, något som gör det möjligt att stötta flera Lisa och Lisa PRO-system samtidigt, och potentiellt idealisk för företagets tyngre kunder. Som ett resultat av detta, när man tar varenda av dessa funktioner i beaktning, är PHS det mest rena och effektiva sättet för användaren att distribuera Sinterits växande produktekosystem på.

Förhindrar korskontaminering

Företagets pulverseparator, som är inbyggd i den nya PHS, automatiskt materialen snabbare och mer precist än manuell siktning. Elektroformade enheter har också en tendens att ge partiklarna en jämnare distributionsnivå, något som potentiellt ger delar med hög nivå och styrka.

Sinterits ATEX-dammsugare kan också integreras i PHS, något som ger användarna praktiska metoder för att rensa arbetsytan och förhindra korskontaminering efter utskrift.

Källa: 3DprintingIndustry.com

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3