Stratasys förvärvar startupbolaget Origin

Origins 3d-skrivare lämpar sig särskilt för massproduktion av slutanvändningskomponenter, vilket är det snabbast växande segmentet på 3d-marknaden. Foto: Business Wire

I början av december gick den amerikansk-isrealiska tillverkaren Stratasys ut med att man förvärvat startupbolaget Origin. Syftet är att satsa ytterligare på massproduktion av komponenter för slutanvändning med hjälp av nästa generations fotopolymeriska plattform.

Origin startades 2015 av några tidigare anställda på Apple och Google och är baserade i San Francisco. Bolagets patentskyddade programmerbara fotopolymeriseringsteknologi (P3) var det som lockade Stratasys.

Uteckling av DLP-principen

Origins P3-teknologi är en utveckling av DLP-principen (Digital Light Processing) där flytande ljushärdade polymer skapar själva produkten. Företaget har sedan tidigare ett flertal samarbeten med bland andra Henkel, BASF och DSM för att ta fram resin till sina system. Deras första 3d-skrivare Origin One används i en rad branscher, exempelvis av skotillverkaren Ecco.

– Vi tror att Origins mjukvarudrivna Origin One-system är det bästa i branschen tack vare att det kombinerar hög genomströmning med otrolig noggrannhet, säger Stratasys vd Yoav Zeif i ett pressuttalande angående köpet.

Framtida tillväxtmotor

P3-tekniken väntas bli en viktig motor i Stratasys framtida tillväxt och de kommande fem åren räknar företaget med att stegvis öka intäkterna med 200 miljoner dollar tack vare förvärvet. Tanken är att befästa sin ledande position på 3d-marknaden inom branscher som medicin- och dentalområdet, verktyg och detaljhandel.

Om allt går enligt planen ska affären vara i hamn under januari 2021 och totalt landar köpeskillingen på 100 miljoner dollar, som omfattar både pengar och aktier.

Protech säljer Stratasys produkter på den svenska marknaden.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.