Nya rön kan få flyget att lyfta

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 12 januari 2021
Sneha Goels forskning kan ha betydelse för flyg- och energiindustrin genom minskade kostnader och kortare ledtider.
Sneha Goels forskning kan ha betydelse för flyg- och energiindustrin genom minskade kostnader och kortare ledtider. Foto: Högskolan Väst

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Additiv tillverkning genom elektronstrålesmältning (EBM) gör det möjligt att tillverka komponenter i komplex design i den nickel-järn-baserade superlegeringen 718. Ett material som är väldigt starkt och kan motstå höga temperaturer, kemiska attacker och hårda sammanstötningar. Det kan till exempel användas i flygmotorer, där temperaturen kan överstiga 600 grader Celsius.

Men produktionsprocessen har en svaghet. Vid tillverkning bildas små porer i komponenterna som gör dem opålitliga – och därmed obrukbara. Det har tidigare satt käppar i hjulen för flyg- och energiindustrin när det gäller användningen av additiv tillverkning.

Komponenten blir mer kompakt

Nu visar forskaren Sneha Goel, doktorand i produktionsteknik vid Högskolan Väst, att dessa porer kan minimeras med hjälp av rätt efterbehandlingsmetoder.

– De små porer som uppstår under tillverkningen gör komponenterna otillförlitliga. Därför har jag undersökt hur efterbehandling, i form av värmebehandling, påverkar mikrostrukturen hos komponenterna under efterbehandlingens olika stadium, säger Sneha Goel i ett pressmeddelande.

Processen omfattar värmebehandling och het isostatisk pressning (HIP). Den så kallade HIP-metoden innebär att komponenterna läggs i en kammare som upphettas för att göra dem mjukare och mer formbara. Ett gastryck pressar sedan samman komponenten.

– Trycket i kammaren fungerar så att det pressar komponentens alla sidor samtidigt med samma tryck. Detta innebär att den behåller sin form men blir mer kompakt, förklarar Sneha Goel.

Efterbehandlingstiden halveras

I sin forskning har hon experimenterat med olika gastryck, tider och temperaturer.

– Min studie visar att det genom rätt efterbehandlingsprocess går att minska porerna på EBM-tillverkade komponenter och på så sätt göra dem mycket tillförlitliga. Jag har testat att behandla flertalet olika typer av komponenter varav alla fått ett jämnt och bra resultat, säger Sneha Goel.

Hon har också kommit fram till att efterbehandlingen kan kortas rejält, från dagens 20–25 timmar till runt tio timmar. Forskningsresultaten kan innebära både minskade kostnader och kortare ledtider för flyg- och energiindustrin.

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang