Svensk sand funkar bäst i 3d-skrivaren

Ulf Gerhardsson har varit projektledare för Sandbox. Foto: Pressbild

Svensk sand funkar betydligt bättre i 3d-skrivaren än tysk. Den slutsatsen drar forskare från det svenska forskningsinstitutet Rise och representanter från gjuteriindustrin i projektet Sandbox.

Tidigare har nästan all sand som använts i 3d-skrivare kommit från Mellaneuropa och framför allt Tyskland. Detta eftersom tyska 3d-skrivare säljs med den sand som används där, och användarna är under garantiperioden förpliktigade att använda det material som leverantören valt.

“Produktkvaliteten blir bättre”

Men när garantiperioden går ut finns det alltså möjlighet att gå över till ett mer närproducerat alternativ, svensk sand. Projektet Sandbox, som pågått sedan våren 2018 och nyligen avslutades, visar att fördelarna med att göra det är många.

– Vi testade att köra med svensk sand i våra printrar under projektet och det fungerade alldeles utmärkt, berättar Robert Andersson, processteknisk chef vid Volvo GTO i Skövde, i ett pressuttalande.

– Den svenska sanden är av mycket bättre kvalitet. Produktkvaliteten blir bättre, formar och kärnor blir starkare och får bättre måttstabilitet. Dessutom kan vi dra ner bindemedelshalten. Närheten till leverantören är en annan viktig faktor för oss, fortsätter han.

Volvo GTO i Skövde har nu bytt ut sanden i sin skrivare och helt gått över till svenskproducerat från södra Vättern, vid trakterna runt Habo.

Expanderar inte vid upphettning

Forskaren Ulf  Gotthardsson, projektledare för Sandbox, förklarar varför svensk sand fungerar bättre vid gjutning av formar:

– Tysk sand innehåller 100 procent kvarts och vid upphettning sker en fasförändring i kristallstrukturen. Vid 575 grader expanderar volymen och de sammanpressade sandkornen får inte plats i formen och det kan bli defekter som sprickbildningar, säger han till 3dp.se.

Svensk sand innehåller 70–80 procent och resten fältspat. En sammansättning som gör att det inte sker någon förändring i strukturen vid 575 grader och kvaliteten på slutprodukten blir därför mycket bättre.

Leder till lägre kostnader

Projektet visar även att användning av svensk sand leder till lägre kostnader och mindre miljöpåverkan. Sandens egenskaper passar dessutom efterfrågan på den svenska marknaden, bland annat när det gäller kornformen, kornstorleken och mineralinnehållet.

– Jag skulle tro att så gott som alla svenska gjuterier kommer att gå över till svensk sand på sikt. Det är en produkt som de är vana att arbeta med och känner väl till sedan tidigare, säger Ulf Gotthardsson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Staven som ska ge åkaren en extra växel

Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.

Publicerat av: