Svensk sand funkar bäst i 3d-skrivaren

Ulf Gerhardsson har varit projektledare för Sandbox. Foto: Pressbild

Svensk sand funkar betydligt bättre i 3d-skrivaren än tysk. Den slutsatsen drar forskare från det svenska forskningsinstitutet Rise och representanter från gjuteriindustrin i projektet Sandbox.

Tidigare har nästan all sand som använts i 3d-skrivare kommit från Mellaneuropa och framför allt Tyskland. Detta eftersom tyska 3d-skrivare säljs med den sand som används där, och användarna är under garantiperioden förpliktigade att använda det material som leverantören valt.

“Produktkvaliteten blir bättre”

Men när garantiperioden går ut finns det alltså möjlighet att gå över till ett mer närproducerat alternativ, svensk sand. Projektet Sandbox, som pågått sedan våren 2018 och nyligen avslutades, visar att fördelarna med att göra det är många.

– Vi testade att köra med svensk sand i våra printrar under projektet och det fungerade alldeles utmärkt, berättar Robert Andersson, processteknisk chef vid Volvo GTO i Skövde, i ett pressuttalande.

– Den svenska sanden är av mycket bättre kvalitet. Produktkvaliteten blir bättre, formar och kärnor blir starkare och får bättre måttstabilitet. Dessutom kan vi dra ner bindemedelshalten. Närheten till leverantören är en annan viktig faktor för oss, fortsätter han.

Volvo GTO i Skövde har nu bytt ut sanden i sin skrivare och helt gått över till svenskproducerat från södra Vättern, vid trakterna runt Habo.

Expanderar inte vid upphettning

Forskaren Ulf  Gotthardsson, projektledare för Sandbox, förklarar varför svensk sand fungerar bättre vid gjutning av formar:

– Tysk sand innehåller 100 procent kvarts och vid upphettning sker en fasförändring i kristallstrukturen. Vid 575 grader expanderar volymen och de sammanpressade sandkornen får inte plats i formen och det kan bli defekter som sprickbildningar, säger han till 3dp.se.

Svensk sand innehåller 70–80 procent och resten fältspat. En sammansättning som gör att det inte sker någon förändring i strukturen vid 575 grader och kvaliteten på slutprodukten blir därför mycket bättre.

Leder till lägre kostnader

Projektet visar även att användning av svensk sand leder till lägre kostnader och mindre miljöpåverkan. Sandens egenskaper passar dessutom efterfrågan på den svenska marknaden, bland annat när det gäller kornformen, kornstorleken och mineralinnehållet.

– Jag skulle tro att så gott som alla svenska gjuterier kommer att gå över till svensk sand på sikt. Det är en produkt som de är vana att arbeta med och känner väl till sedan tidigare, säger Ulf Gotthardsson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: