Inspirerad av Ikea att “uppgradera”

Produktserien “Uppgradera” av Adam Miklosi. Foto: Uppgradera

Ikea har tidigare själv tagit fram egna 3d-lösningar som använts i företaget. Nu har 3d-designern Adam Miklosi från Budapest låtit sig inspireras av flera Ikea-produkter och uppgraderat dessa. I god Ikea-tradition har han gett produktserien namnet ”Uppgradera”.

Designern Adam Miklosi.

Produktserien har sex tillbehör som alla ska förbättra konsumentupplevelsen – därav en uppgradering av originalprodukten. För att säga det med Miklosis egna ord:

– Serien innehåller 3d-printbara produktionsfiler till sex tillbehör som användaren av den aktuella produkten som har liknande problem kan producera – eller få producerat lokalt – var som helst i världen. Mitt mål var att designa produkter som löser reella problem och med lite ”uppgradering”, som gör användarupplevelsen mer behaglig och effektiv, säger han.

Allt från lampskärm till axelvadd

Låt oss titta på produkterna i serien.
• Det första tillbehöret i serien är en förbättring av en av Ikea:s lysarmaturer. Det extremt starka ljuset från en kraftig LED skiner in i användarens ögon, eftersom det inte följer med någon lampskärm. Miklosi tog fram ett enkelt klippstillbehör som fungerar som lampskärm och som kan användas till arbete, läsning eller stämningsbelysning.

• Det andra produkten fixar en sängbricka. I och med att originalmaterialet är halt, utgör det en risk för att glas ofta glider och faller. Miklosis uppfinning kan monteras på spåret på baksidan av brickan, så att det är möjligt att få en stabil bas för koppar och glas.

• Det tredje är Ikea:s tandborsthållare som har samma problem som många liknande produkter har. Vatten som sipprar ner från tandborsten ackumuleras, och tandkrämsrester blir ett hem för växande bakterier. Lösningen på det problemet är Miklosis torkgaller, som ganska enkelt håller tandborsten ovanför botten av koppen, något som ger konstant ventilation (och därmed att vattnet förångas).

• Så till klädhängarna. De är fina, men det som är irriterande är att de lämnar märken på axlarna på kläderna. Den fjärde uppgraderingen i samlingen är ett par axelvaddar som fästes på Ikea:s klädhängare, och därmed förhindrar att kläderna åker ner eller bildar märken i tyget.

• Designern lade också märke till att rivjärnet för ost var svårt att använda, på grund av att osten ramlar ner när den rivits. Han designade en ring som kan placeras på rivjärnet för att förhindra att osten skräpar ner.

• Sist men inte minst, är vattenfyllda tvålkoppar ett problem vi alla har stött på någon gång. Det sista tillbehöret i Uppgradera-serien är ett raster som kan placeras på tvålkoppen för att hålla tvålen torr.

Raster till tvålkoppen. Foto: Uppgradera

Har öppen källkod

Det unika med alla dessa uppgraderingar är att även om de försöker förbättra en existerande produkt, rättar de felen som finns i objekt som redan har som uppgift att förenkla våra liv. Det är ett bevis för att uppfinningar inte behöver handla om stora problem för att vara användbara. Alla dessa tillbehör påverkar gemene man i vardagen.

Det som är ännu mer intressant är att dessa produkternas design har öppen källkod, vilket gör att människor från hela världen kan uppleva och experimentera med uppgraderingarna för att förbättra sin egen användarupplevelse. Tillgängligheten av designen över hela världen gör dem extremt värdefulla, inte bara för Ikea-kunder, men även för alla som använder produkterna till vardags. Det är definitivt en inspiration att se någon ta sina egna vardagsproblem och lösa dem inte bara för sig själv, utan även för människorna runt honom!

Adam Miklosi har skapat en egen hemsida – uppgradera.co – där du kan hitta mer om produkterna. Än så länge kan man inte ladda ner några filer, men det finns en webbshop där man kan beställa de färdiga produkterna.

Text: Roger Stormo. 3dpnorge.no

Översättning: Anja Degerholm

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


En dörröppnare för AM inom bilindustrin

Det är möjligt att 3D-printa en gångjärnsarm till en sportbil som kostar hälften så mycket att producera och som är 35 procent lättare, jämfört med en fräst del. Det visar ett designprojekt som forskningsinstitutet Frauenhofer IAPT står bakom. Resultaten kan appliceras även på andra komponenter i bilindustrin, enligt forskarna. 

Publicerat av: 

Hexagon vill växa genom samarbeten

Hexagon grundades 1992 i Stockholm och sysslade då med system för mätning och positionering. Sedan dess har företaget växt till en global teknikkoncern och nu är målet att “sätta data i arbete för att skapa en autonom framtid”, bland annat inom additiv tillverkning.

Publicerat av: