Inspirerad av Ikea att “uppgradera”

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 januari 2021
Produktserien “Uppgradera” av Adam Miklosi. Foto: Uppgradera

Ikea har tidigare själv tagit fram egna 3d-lösningar som använts i företaget. Nu har 3d-designern Adam Miklosi från Budapest låtit sig inspireras av flera Ikea-produkter och uppgraderat dessa. I god Ikea-tradition har han gett produktserien namnet ”Uppgradera”.

Designern Adam Miklosi.

Produktserien har sex tillbehör som alla ska förbättra konsumentupplevelsen – därav en uppgradering av originalprodukten. För att säga det med Miklosis egna ord:

– Serien innehåller 3d-printbara produktionsfiler till sex tillbehör som användaren av den aktuella produkten som har liknande problem kan producera – eller få producerat lokalt – var som helst i världen. Mitt mål var att designa produkter som löser reella problem och med lite ”uppgradering”, som gör användarupplevelsen mer behaglig och effektiv, säger han.

Allt från lampskärm till axelvadd

Låt oss titta på produkterna i serien.
• Det första tillbehöret i serien är en förbättring av en av Ikea:s lysarmaturer. Det extremt starka ljuset från en kraftig LED skiner in i användarens ögon, eftersom det inte följer med någon lampskärm. Miklosi tog fram ett enkelt klippstillbehör som fungerar som lampskärm och som kan användas till arbete, läsning eller stämningsbelysning.

• Det andra produkten fixar en sängbricka. I och med att originalmaterialet är halt, utgör det en risk för att glas ofta glider och faller. Miklosis uppfinning kan monteras på spåret på baksidan av brickan, så att det är möjligt att få en stabil bas för koppar och glas.

• Det tredje är Ikea:s tandborsthållare som har samma problem som många liknande produkter har. Vatten som sipprar ner från tandborsten ackumuleras, och tandkrämsrester blir ett hem för växande bakterier. Lösningen på det problemet är Miklosis torkgaller, som ganska enkelt håller tandborsten ovanför botten av koppen, något som ger konstant ventilation (och därmed att vattnet förångas).

• Så till klädhängarna. De är fina, men det som är irriterande är att de lämnar märken på axlarna på kläderna. Den fjärde uppgraderingen i samlingen är ett par axelvaddar som fästes på Ikea:s klädhängare, och därmed förhindrar att kläderna åker ner eller bildar märken i tyget.

• Designern lade också märke till att rivjärnet för ost var svårt att använda, på grund av att osten ramlar ner när den rivits. Han designade en ring som kan placeras på rivjärnet för att förhindra att osten skräpar ner.

• Sist men inte minst, är vattenfyllda tvålkoppar ett problem vi alla har stött på någon gång. Det sista tillbehöret i Uppgradera-serien är ett raster som kan placeras på tvålkoppen för att hålla tvålen torr.

Raster till tvålkoppen. Foto: Uppgradera
Har öppen källkod

Det unika med alla dessa uppgraderingar är att även om de försöker förbättra en existerande produkt, rättar de felen som finns i objekt som redan har som uppgift att förenkla våra liv. Det är ett bevis för att uppfinningar inte behöver handla om stora problem för att vara användbara. Alla dessa tillbehör påverkar gemene man i vardagen.

Det som är ännu mer intressant är att dessa produkternas design har öppen källkod, vilket gör att människor från hela världen kan uppleva och experimentera med uppgraderingarna för att förbättra sin egen användarupplevelse. Tillgängligheten av designen över hela världen gör dem extremt värdefulla, inte bara för Ikea-kunder, men även för alla som använder produkterna till vardags. Det är definitivt en inspiration att se någon ta sina egna vardagsproblem och lösa dem inte bara för sig själv, utan även för människorna runt honom!

Adam Miklosi har skapat en egen hemsida – uppgradera.co – där du kan hitta mer om produkterna. Än så länge kan man inte ladda ner några filer, men det finns en webbshop där man kan beställa de färdiga produkterna.

Text: Roger Stormo. 3dpnorge.no

Översättning: Anja Degerholm

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage