Europas första 3d-printade båt sjösatt

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 januari 2021
Sjösättningen av den 3d-printade båten i Göteborg innan jul. Foto: Anna Hult

Strax innan jul sjösattes Europas första sjödugliga båt som är 3d-printad i ett enda stycke. Denna historiska händelse ägde rum i Göteborg. Båten är resultatet av ett samarbete mellan forskningsinstitutet Rise och Cipax, som äger båtmodellen Pioneer.

Att använda 3d-tekniken gör det möjligt för tillverkaren att vara mer flexibel i själva designen av båten och skräddarsy den utifrån kundens önskemål. Till exempel inom offentlig verksamhet.

– Vi har bland annat polisen, brandförsvaret och Försvarsmakten som kunder. Där ser vi hur vi kommer att kunna formanpassa båtar för deras individuella behov som exempelvis brandsläckningsinstallationer, spaningsutrustning, gasmasker och dykutrustning, säger Dag Eirik R Thomassen, vd på Pioner i ett pressmeddelande.

En annan fördel med 3d-utskrift istället för konventionell rotationsgjutning är att man kan tillverka små serier till en låg kostnad och med korta ledtider. Utmaningen är dock att hålla svinnet nere, till exempel av stödmaterial.

3d-printade båtar kan bli ett viktigt komplement till mer konventionella metoder i branschen. Foto: Anna Hult
Kan inte göra fritidsbåtar – än

Dag Eirik R Thomassen tror dock inte att 3d-printade båtar kommer att ersätta de traditionellt framtagna modellerna, men att det kan bli ett viktigt komplement för företaget. Det är i dagsläget exempelvis inte möjligt att tillverka fritidsbåtar på det här sättet eftersom rådande regler säger att båten måste kunna flyta även om den fylls med vatten. Riktigt där är man inte än med de 3d-printade varianterna.

– 3D-printning kräver en annan typ av plast, och dessutom att den blandas med glasfiber för att inte kollapsa när den läggs lager på lager. Det gör densiteten något högre, så att den blir högre än vatten. Innan 3d-printade båtar kan säljas kommersiellt behöver man tillföra någon typ av flytkroppar, säger Jan Johansson, forskare på Rise.

Inte bara för den marina industrin

Båten har utvecklats inom forskningsprojektet DiLAM. Bland annat har forskarna undersökt nya sätt att tillverka storskaliga produkter med hjälp av industriella robotarmar från ABB som flexibla 3d-skrivare. En kombination som, enligt forskarna, öppnar nya möjligheter för flexibel och resurseffektiv produktion av innovativa storskaliga produkter, även inom andra branscher som fordonsindustrin, konstruktion, flyg- och möbelindustrin.

Projektet har fått stöd av Vinnova, Energimyndigheten och Formas genom Produktion 2030.

Båten är den första i sitt slag som skrivits ut i ett enda stycke i en 3d-skrivare. Foto: Anna Hult

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage