Protolabs köper upp 3D Hubs

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 20 januari 2021
Två av 3D Hubs tre grundare, Brian Garrett och Bram de Zwart. Foto: Arkiv

Protolabs köper nederländska servicebyrån 3D Hubs. Tillsammans vill man satsa på digital produktion av specialdelar.  Protolabs räknar med att förvärvet ska snabba på företagets tillväxttakt.

3D Hubs grundades i Amsterdam 2013 och erbjuder additiv tillverkning, CNC-fräsning, tillverkning i metallplåt samt formsprutningstjänster till kunder i hela världen. Företaget har en nätbaserad plattform för tillverkning, som ger ingenjörer tillgång till ett globalt nätverk av 240 tillverkningspartners i över 20 länder.

De senaste tre åren har företaget haft en kumulerad tillväxttakt på över 200 procent. Intäkterna för 2020 beräknas bli 25 miljoner dollar. 3D Hubs har tidigare tagit in investeringar på närmare 30 miljoner dollar från bland andra Balderton Capitol, EQT Ventures, DOEN och Future Shape.

Köpesumma på 280 miljoner dollar

I och med köpet räknar Protolabs, som är en världsledande leverantör av digitala tillverkningstjänster, att kunna öka sin tillväxttakt.

– Våra kombinerade verksamheter kommer att ge branschen en ledande digital tillverkningslösning som kan hantera allt från idé och prototyp till fullskalig slutproduktion av delar. Tillsammans kan vi genomföra nästan vilket specialtillverkningsprojekt som helst, genom hela produktcykeln, säger Rob Bodor, Protolabs nuvarande VP med ansvar för Nord- och Sydamerika och tillträdande styrelseordförande och Chief Executive Officer, i ett uttalande från företaget.

Totalt landar köpeskillingen på 280 miljoner dollar som finansieras med kassamedel och aktier vid avslut, samt upp till ytterligare 50 miljoner dollar i villkorad ersättning. Affären väntas vara genomförd i slutet av januari.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1