Scultpur skapar möbler av kaffeavfall

En böljande brun kaffebar som Scultpur tagit fram genom additiv tillverkning, med återvunna produkter från kafferostningen på Löfbergs Lila. Foto: Pressbild

Hur kan restprodukter från kafferostning få nytt liv genom 3d-printing? Den frågan har Sculptur och Löfbergs Lila arbetat med det senaste halvåret. Resultatet: En kaffebar gjord på det som annars skulle gått i soptunnan.

– Det hela började med att vi kom i kontakt med Löfbergs Lila som ville ställa om till en cirkulär modell och ta tillvara på restströmmar från kaffeproduktionen, säger Glenn Mattsing, vd på Scultpur som tidigare bland annat gjort designmöbler av återvunna fiskegarn.

Två material som blir över i processen är kaffebönans silverhinna och de stora plastsäckarna, så kallade big bags, som råkaffet levereras i. Att omvandla detta till ett lämpligt material att köra i 3d-skrivaren har varit en utmaning, berättar Glenn Mattsing.

– Det är ett hårt material, men väldigt sprött. Det fick vi fick göra var att designa bort den svagheten och skapa ett böljande mönster i möbeln.

Mala ner plastsäckar nästa steg

I ett första steg har bönans silverhinna och vanlig industriplast blandats. Nästa steg blir att byta ut industriplasten mot nermalda plastsäckar, för att göra den cirkulära modellen komplett och dra ner avfallet till noll.

Materialet mals ner i en kvarn till pellets och matas sedan in i 3d-skrivaren som består av en robotarm med en extruder. Processen kan upprepas och materialet återvinnas gång på gång.

Den första 3d-printade kaffebaren står nu på Lilla Ica Lindvallen i Sälen. Fler exemplar ska sättas ut på platser där kunderna själva kan servera sitt kaffe, som på Circle K och Ikea i Sverige och Danmark.

Kaffebaren som står på Lilla Ica Lindvallen i Sälen. Inom kort ska fler exemplar sättas ut på bland annat bensinstationer. Foto: Pressbild

“Det finns många företag med restströmmar”

Sculptur har ett liknande projekt på gång med ett stort svenskt bolag med global verksamhet. Vad det handlar om är än så länge hemligt, men det ska lanseras under kvartal ett 2021.

– Det finns många företag som har stora restströmmar som kan ställa om till en cirkulär modell. Vi kommer att fortsätta jobba med det.

Karlshamnsföretaget har sitt ursprung i ett forskningsprojekt som RISE gjorde tillsammans med ABB. Förra året fick företaget en ny delägare, Spectrum Technology, som bygger robotsystem. Det gör det möjligt att tillsammans utveckla robotsystem för additiv tillverkning.

Expandera till globalt företag

I år vill Sculptur växla upp ett snäpp till.

– Nu startar vi massproduktion av våra designmöbler och expanderar till ett globalt företag. Tanken är att bygga upp hubbar runtom i världen som alla har tillgång till kvarn och 3d-skrivare, och som kan återvinna material lokalt och omvandla det till nya produkter, säger Glenn Mattsing.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.