Spådomar om 3d-printing under 2021

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 januari 2021
De två skribenterna har tagit en titt i spåkulan, hur kommer 3d-printingbranschen att utvecklas?

Charles R. Goulding och Preeti Sulibhavi från sajten Fabbaloo ser fram emot vad det nya året ska föra med sig för 3d-printingbranschen. De har sammanställt sina spådomar om vad de tror kommer att prägla 2021.

Först och främst tror de att 3d-printingindustrin kommer att fortsätta att bidra för att tillfredsställa behovet av smittskyddsprodukter under första halvåret 2021, inklusive vattpinnar, förkläden, laboratorieutrustning och delar till andningsskydd och ventilatorer.

Bioprinting fortsätter att vara i hetluften

Skribenterna tror även på en börsnotering av Carbon 3D, kanske via SPAC. En annan spådom är att medicinsk utrustning och bioprinting fortsätter att vara starka områden och kan dra nytta av strategiska uppköp som gjordes under 2020, gällande bland andra Medtronic, Stryker och Zimmer Biomet.

Det finns även en förhoppning om fler spännande produkter från halvledar- och elektronikmarknaden. Och i slutet av 2021 förutspår Goulding och Sulibhavi att 3d-printmässorna kommer tillbaka med en ny hybridmodell av live och virtuellt.

Tror starkt på luftfartsindustrin

Vidare tror de att luftfartsindustrin kommer tillbaka med Tier-leverantörerna som använder allt mer 3d-printing för både OEM och reservdelar, men även att det lovandet segmentet för 3d-printing i metall får en påverkan på marknaden.

Avslutningsvis förutspås att 3d-printade komponenter speciellt för rymdfartsprodukter, däribland drönare, satelliter och raketer kommer att fortsätta vara en stark marknad.

Läs mer på: Fabbaloo

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3