3d-printade lerhus ger billiga bostäder

De två printerarmarna har jobbat simultant för att bygga det första prototyphuset av TECLA. På sikt är tanken att bygga hela habitat med de getingboliknande husen. Foto: Pressbild

Ett unikt 3d-projekt pågår just nu i italienska staden Massa Lombarda. Där bygger WASP ett hållbart lerhus som är helt 3d-printat, kallat TECLA. Visionen är att hjälpa till att lösa bostadskrisen.

I takt med att jordens befolkning ökar, så blir behovet av bostäder till en rimlig kostnad också större. Det är där TECLA kommer in i bilden. Med lokalt producerad lera och 3d-skrivare ska bostadsbyggande kunna göras både billigt och hållbart.

Projektet är ett samarbete mellan det icke-vinstdrivande företaget WASP (World’s Advanced Saving Project) och Mario Cucinella Architects. Namnet TECLA är en sammanflätning av de två begreppen “technology” och “clay”, teknologi och lera.

Dubbla kupolformer

Prototyphuset liknar getingbon och är byggt i dubbla kupolformer, vilket gör det möjligt att bygga en struktur med både tak och fasad i ett. Vidare är huset koldioxidneutralt och anpassningsbart till alla möjliga klimat och sammanhang.

WASP har sedan tidigare printat ett lerhus, Gaia, men med TECLA vill man utvidga konceptet till ett helt habitat.

 

En printyta på 50 kvadratmeter

Till bygget har WASP använt sin multiprinter för byggbranschen, Crane WASP. Varje skrivare har en printyta på 50 kvadratmeter. Tack vare en speciellt framtagen mjukvara kan kranarnas rörelser optimeras så man kan bygga simultant och undvika kollisioner. Enligt WASP är det första gången som två printerarmar synkroniserats till en konstruktion.

Projektet består av 200 timmar med 3d-printing, 7 000 maskinkoder (G-koder), 350 lager av 12 millimeter, 150 kilometer extruderingar och 60 kubikmeter naturmaterial som i genomsnitt förbrukat mindre än 6kW.

Själv printprocessen har pågått sedan september 2020 och är nu avslutad. Den färdiga versionen av TECLA ska presenteras under våren.

 

En illustration från arkitektbyrån som visar hur det färdiga huset kan se ut. Foto: Pressbild

WASP grundare Massimo Moretti och arkitekten Mario Cucinella framför prototyphuset. Foto: Pressbild

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.