Ny metod för att integrera vätskor

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 27 januari 2021
Inuti det högra 3d-printade objektet finns ett raster, till vänster på bilden, som innehåller vätska. Foto: Harald Rupp

Additiv tillverkning har vissa begräsningar när det gäller att integrera vätskor direkt i ett objekt. Tyska forskare har nu tagit fram en ny metod för detta som kombinerar 3d-printing med traditionella tryckmetoder.

Det är två kemister vid Martin Luther University Halle-Wittenburg (MLU) som står bakom studien, professor Wolfgang Binder och hans kollega Harald Rupp.

Vätskan droppas i objektet

Vid 3d-printing blir flytande material ofta fasta efter upphettning. Om man vill ha en vätska inuti objektet har denna tidigare fått tillsättas i efterhand. En kostsam och tidskrävande procedur. Syftet med Binder och Rupps studie var att hitta ett sätt att integrera vätskor direkt i materialet under själva utskriften.

Det har de lyckats med genom att kombinera en sedvanlig 3d-utskrift med traditionella tryckmetoder som används vid inkjet- och laserutskrifter. Vätskan droppas i objektet på önskad plats under extruderingen av materialet.

Visar genom två exempel

Forskarna har genom två exempel visat hur det kan fungera. För det första använde de en aktiv flytande substans i ett biologiskt nedbrytbart material, där det visade sig att vätskans egenskaper inte påverkades av processen. Detta kan vara användbart inom till exempel läkemedelsindustrin.

Det andra exemplet handlade om en ljusvätska som tillsattes i ett plastmaterial. Om plasten går sönder kan ljusvätskan visa var det har skett. Detta kan tillämpas bland annat när det handlar om komponenter som utsätts för stora påfrestningar, som inom flyg- eller bilindustrin.

Hela studien finns att läsa här. 

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE