Ny metod för att integrera vätskor

Inuti det högra 3d-printade objektet finns ett raster, till vänster på bilden, som innehåller vätska. Foto: Harald Rupp

Additiv tillverkning har vissa begräsningar när det gäller att integrera vätskor direkt i ett objekt. Tyska forskare har nu tagit fram en ny metod för detta som kombinerar 3d-printing med traditionella tryckmetoder.

Det är två kemister vid Martin Luther University Halle-Wittenburg (MLU) som står bakom studien, professor Wolfgang Binder och hans kollega Harald Rupp.

Vätskan droppas i objektet

Vid 3d-printing blir flytande material ofta fasta efter upphettning. Om man vill ha en vätska inuti objektet har denna tidigare fått tillsättas i efterhand. En kostsam och tidskrävande procedur. Syftet med Binder och Rupps studie var att hitta ett sätt att integrera vätskor direkt i materialet under själva utskriften.

Det har de lyckats med genom att kombinera en sedvanlig 3d-utskrift med traditionella tryckmetoder som används vid inkjet- och laserutskrifter. Vätskan droppas i objektet på önskad plats under extruderingen av materialet.

Visar genom två exempel

Forskarna har genom två exempel visat hur det kan fungera. För det första använde de en aktiv flytande substans i ett biologiskt nedbrytbart material, där det visade sig att vätskans egenskaper inte påverkades av processen. Detta kan vara användbart inom till exempel läkemedelsindustrin.

Det andra exemplet handlade om en ljusvätska som tillsattes i ett plastmaterial. Om plasten går sönder kan ljusvätskan visa var det har skett. Detta kan tillämpas bland annat när det handlar om komponenter som utsätts för stora påfrestningar, som inom flyg- eller bilindustrin.

Hela studien finns att läsa här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.