Ny metod för att integrera vätskor

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 27 januari 2021
Inuti det högra 3d-printade objektet finns ett raster, till vänster på bilden, som innehåller vätska. Foto: Harald Rupp

Additiv tillverkning har vissa begräsningar när det gäller att integrera vätskor direkt i ett objekt. Tyska forskare har nu tagit fram en ny metod för detta som kombinerar 3d-printing med traditionella tryckmetoder.

Det är två kemister vid Martin Luther University Halle-Wittenburg (MLU) som står bakom studien, professor Wolfgang Binder och hans kollega Harald Rupp.

Vätskan droppas i objektet

Vid 3d-printing blir flytande material ofta fasta efter upphettning. Om man vill ha en vätska inuti objektet har denna tidigare fått tillsättas i efterhand. En kostsam och tidskrävande procedur. Syftet med Binder och Rupps studie var att hitta ett sätt att integrera vätskor direkt i materialet under själva utskriften.

Det har de lyckats med genom att kombinera en sedvanlig 3d-utskrift med traditionella tryckmetoder som används vid inkjet- och laserutskrifter. Vätskan droppas i objektet på önskad plats under extruderingen av materialet.

Visar genom två exempel

Forskarna har genom två exempel visat hur det kan fungera. För det första använde de en aktiv flytande substans i ett biologiskt nedbrytbart material, där det visade sig att vätskans egenskaper inte påverkades av processen. Detta kan vara användbart inom till exempel läkemedelsindustrin.

Det andra exemplet handlade om en ljusvätska som tillsattes i ett plastmaterial. Om plasten går sönder kan ljusvätskan visa var det har skett. Detta kan tillämpas bland annat när det handlar om komponenter som utsätts för stora påfrestningar, som inom flyg- eller bilindustrin.

Hela studien finns att läsa här. 

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage