Simuleringar istället för dyra experiment

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 27 januari 2021
Doktoranden Chamara Kumara på Högskolan Väst har tagit fram en simuleringsmodell för att studera förändringarna i mikrostrukturen vid 3d-printing. Foto: Pressbild

Hur förändras mikrostrukturen i en legering vid höga temperaturer och temperaturförändringar? Ny forskning från Högskolan Väst visar att svaret på den frågan – i alla fall delvis – kan besvaras genom simuleringar, istället för kostsamma experiment.

Doktoranden Chamara Kumara har ägnat de senaste fyra åren åt att ta fram en modelleringsteknik som simulerar förändringarna i legering 718. Ett material som används inom bland annat gasturbinindustrin och flygindustrin.

– Jag har en bakgrund inom modellering och skrev min magisteruppsats om detta. Därför var det intressant att fortsätta på det spåret, i synnerhet eftersom det hittills inte använts så mycket inom additiv tillverkning, säger Chamara Kumara.

Tekniken är inte ny, den har använts i mer än 30 år för att studera gjutna komponenter. Inom 3d-printing däremot är den alltså relativt ny och Kumaras forskning är ett pionjärarbete inom området.

 

Simuleringar med hög precision

Traditionellt används fysiska tester för att studera hur mikrostrukturen förändras vid additiv tillverkning. Detta görs genom att teststavar utsätts för olika temperaturförhållanden under olika tider för att efteråt studera förändringen. Men istället för ändlösa experiment kan alltså simulering med hjälp av moderna datorbaserade modeller användas.

– Experiment är väldigt tids- och kostnadskrävande. I den här studien har vi kunnat visa att man kan reducera antalet fysiska tester och istället använda modelleringstekniken. Resultaten visar att simuleringarna har hög tillförlitlighet, säger Chamara Kumara.

Vid experiment kan parametrarna tid och temperatur variera på tusentals olika sätt, både under själva tillverkningen och under efterbehandlingen. Därför finns det mycket tid och pengar att spara genom att med simuleringar ta reda på vilka vägar som det lönar sig att ta när det gäller fysiska tester, och vilka vägar man ska undvika. Det blir med andra ord bättre konstruerade och mer målinriktade experiment.

Studerar nu en annan legering

Chamara Kumara lade nyligen fram sin avhandling och är nu anställd som forskare på Högskolan Väst i Trollhättan.

– Jag jobbar med ett projekt där vi tittar på hur modelleringen kan appliceras på en annan legering, CM247LC som används i gasturbinindustrin, i samband med selective laser melting (SLM). En fortsättning på det jag studerade i min avhandling, säger Chamara Kumara.

Läs Chamara Kumaras avhandling: ”Microstructure Modelling of Additive Manufacturing of Alloy 718” här.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D