Seminarieserie för fordonsindustrin

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 28 januari 2021
Målgruppen för seminarieserien är små och medelstora företag, inom framför allt fordonsindustrin. Foto: Pixabay

Alfred Nobel Science Park anordnar tillsammans med ingenjörsföretaget Etteplan en digital seminarieserie. Under sex torsdagar ska man titta närmare på möjligheterna för additiv tillverkning (AM) inom fordonsindustrin.

Syftet är att ge översiktlig kunskap och insikt om 3d-skrivande av metallkomponenter. Målet är att öka medvetenheten bland deltagarna om denna teknik, och inte minst att kunna identifiera när den kan ge konkurrensfördelar. Fokus ligger på produktkostnader, affärsmöjligheter och industrialisering genom 3d-printing.

För små och medelstora företag

Seminarierna hålls via den digitala plattformen Teams med start torsdagen den 11 mars klockan 12.30-13.30. Därefter hålls ett seminarium varje vecka, samma dag och tid, under totalt sex tillfällen. Mellan mötena kan deltagarna få enklare hemuppgifter. Målgruppen är små och medelstora företag inom tillverkningsindustrin, i första hand fordonsindustrin.

Läs mer och anmäl dig här.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1