Cellink förlänger samarbete med Astra Zeneca

Erik Gatenholm är vd för Cellink. Foto: Pressbild

Cellink meddelar att man förlänger samarbetet med Astra Zeneca under 2021. Det innebär att bolaget kommer att bidra med sina senaste 3d-bioprinters för att kunna påskynda upptäckten och utvecklingen av nya läkemedel och behandlingsmetoder.

Samarbetet har redan pågått under två års tid och tillsammans har de två företagen studerat 3d-bioprinting som en teknik för modellering av såväl sjuka som friska vävnadstyper. Cellinks forskare har validerat vävnadsmodeller för andningsorgan och erhållit finansiering av en postdoc-tjänst för att studera bioprintade modeller av lungor för läkemedelsutveckling. Applikationer för bioprinting inom cellterapi och regenerativ medicin för lever och hjärta har också studerats och forskningen fortsätter under 2021.

Team av forskare i USA

I praktiken betyder samarbetet att Cellinks team av vetenskapliga experter kommer att fortsätta arbeta med Astra Zenecas forskare vid deras strategiska center för forskning och utveckling i Gaithersburg, USA. Cellink kommer att bidra med bolagets senaste 3d-bioprinters och arbetsflöden för att utforska nya terapier och läkemedelsforskning inom Astra Zenecas huvudsakliga terapeutiska områden: onkologi samt luftvägs-, immunologiska-, hjärt-, njur- och metabolismsjukdomar.

Samarbetet innebär även att Astra Zeneca fortsätter att tillhandahålla expertis inom biofarmaceutisk utveckling för att hjälpa Cellink att ytterligare förädla sitt produktsortiment.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: