Personligt anpassade sulor med 3d-teknik

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 2 februari 2021
Styrkan med 3D printing är att du kan erbjuda skräddarsydda lösningar på kort tid, säger Theresia von Arnold, nordisk 3d-ansvarig på HP. Foto:: Pressbild

Ingen fot är den andre lik. Därför är det inte alltid helt lätt att köpa skor som passar. Med skrivare från HP erbjuds nu individuellt anpassade 3d-printade sulor i sportkedjan XXL:s butiker.

– Styrkan med 3D printing är att du kan erbjuda skräddarsydda lösningar på kort tid jämfört med motsvarande process för andra metoder inom tillverkningsindustri, säger Theresia von Arnold, nordisk 3d-ansvarig på HP, i ett pressuttalande.

Superfeet är en etablerad producent av inläggssulor och skor för sport- och friluftsbranschen, och det svenska företaget Volumental levererar personlig fotdata genom 3d-skanningar. Tillsammans med en HP Jet Fusion 3d-skrivare och materialet HP 3D High Reusability PA 11, som passar utmärkt för att göra töjbara och högkvalitativa detaljer, kan kunden erbjudas så kallade ME3D-sulor som är utformade för att exakt passa dennes fötter.

 

Målet är att alla XXL:s kunder ska kunna använda en Fitstation för att prova ut personligt anpassade skor. Foto: Pressbild
Norge först ut

Samarbetet har sedan tidigare resulterat i en lyckad satsning i USA. Nyligen testades konceptet i Europa och den norska sportbutikskedjan XXL var först ut med att installera en så kallad XXL Fitstation i sina 37 butiker i Norge. Nu väntar lansering i 49 XXL-butiker i Sverige, Finland och Österrike. Exakt datum för när man kan komma igång i Sverige är i dagsläget oklart, säger Anders Andrén, pressansvarig på XXL.

Kunden får en utvärdering av sitt behov genom 3d-skanning av fötterna, tryckmätningar och en dynamisk gånganalys för att identifiera personens unika rörelsemönster. Utifrån dessa data skapar Superfeet med hjälp av HP-skrivaren en individuellt designad produkt.

Till att börja med kommer fokus att vara på löpare som vill ha skor med perfekt passform, men därefter är planen att utvidga till fler idrotter. Målet är att alla kunder på sikt ska kunna använda en XXL Fitstation.

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, a GE Aerospace Company.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1