Personligt anpassade sulor med 3d-teknik

Styrkan med 3D printing är att du kan erbjuda skräddarsydda lösningar på kort tid, säger Theresia von Arnold, nordisk 3d-ansvarig på HP. Foto:: Pressbild

Ingen fot är den andre lik. Därför är det inte alltid helt lätt att köpa skor som passar. Med skrivare från HP erbjuds nu individuellt anpassade 3d-printade sulor i sportkedjan XXL:s butiker.

– Styrkan med 3D printing är att du kan erbjuda skräddarsydda lösningar på kort tid jämfört med motsvarande process för andra metoder inom tillverkningsindustri, säger Theresia von Arnold, nordisk 3d-ansvarig på HP, i ett pressuttalande.

Superfeet är en etablerad producent av inläggssulor och skor för sport- och friluftsbranschen, och det svenska företaget Volumental levererar personlig fotdata genom 3d-skanningar. Tillsammans med en HP Jet Fusion 3d-skrivare och materialet HP 3D High Reusability PA 11, som passar utmärkt för att göra töjbara och högkvalitativa detaljer, kan kunden erbjudas så kallade ME3D-sulor som är utformade för att exakt passa dennes fötter.

 

Målet är att alla XXL:s kunder ska kunna använda en Fitstation för att prova ut personligt anpassade skor. Foto: Pressbild

Norge först ut

Samarbetet har sedan tidigare resulterat i en lyckad satsning i USA. Nyligen testades konceptet i Europa och den norska sportbutikskedjan XXL var först ut med att installera en så kallad XXL Fitstation i sina 37 butiker i Norge. Nu väntar lansering i 49 XXL-butiker i Sverige, Finland och Österrike. Exakt datum för när man kan komma igång i Sverige är i dagsläget oklart, säger Anders Andrén, pressansvarig på XXL.

Kunden får en utvärdering av sitt behov genom 3d-skanning av fötterna, tryckmätningar och en dynamisk gånganalys för att identifiera personens unika rörelsemönster. Utifrån dessa data skapar Superfeet med hjälp av HP-skrivaren en individuellt designad produkt.

Till att börja med kommer fokus att vara på löpare som vill ha skor med perfekt passform, men därefter är planen att utvidga till fler idrotter. Målet är att alla kunder på sikt ska kunna använda en XXL Fitstation.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.