Wematter släpper uppgradering till Gravity

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 3 februari 2021
Nya enheten Atmosphere är ytterligare en del i att göra Wematters ekosystem skalbart, säger grundaren och vd:n Robert Kniola. Foto: Wematter

I slutet av förra året släppte Linköpingsbaserade tillverkaren Wematter SLS-3d-skrivaren Gravity 2021. Nu kompletteras den med en enhet för kammarreglering, Atmosphere.

Atmosphere fungerar så att den kommunicerar med skrivarens mjukvara och skapar en mer stabil termisk miljö under utskriftsprocessen. Detta resulterar i mer hållbara utskrivna komponenter och samtidigt minskar slitaget av det material som inte sammansmälts i pulverbädden inuti byggkammaren, skriver Wematter i ett pressmeddelande.

Ökad verkningsgrad

Den nya hårdvaran ska öka de mekaniska egenskaperna på utskrifterna, framför allt vid stora utskriftsjobb. Atmosphere ger, enligt Wematter, en förbättrad kontroll av byggkammarförhållandena i Gravity genom att minska oxidationsnivåerna. Enheten har också en ökad verkningsgrad så att fler komponenter kan skrivas ut samtidigt utan att riskera att delarna smälter samman.

Det krävs bara ett vanligt vägguttag för att koppla ihop de två enheterna. Ingen ytterligare utrustning, som ventilation eller tryckluft, eller ämnen som kan vara hälsovådliga.

Atmosphere är ett komplement till SLS-3d-skrivaren Gravity 2021 som släpptes i höstas. Foto: Wematter
Mer pulver kan återvinnas

Wematter utlovar även en ökad återvinningsgrad av det pulver som inte smält samman vid utskrift. Dessutom lovar företaget en 70 procents förbättrad töjning vid brott av utskrifter med 100 procent återvunnet pulver, när Atmosphere används jämfört med när enheten inte används.

Sammantaget ska användningen av Atmosphere ge fördelar som ökad packningsgrad, ytfinish och mekanisk prestanda.

– Atmosphere blir ytterligare en del i att göra vårt ekosystem skalbart. Våra kunder kommer modulärt kunna uppgradera sin utrustning med de egenskaper som passar företagets verksamhet, säger Robert Kniola, Wematters grundare och vd.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype