Exmet växlar upp med Volvo Cars

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 februari 2021
Volvo Cars investering i Exmet innebär att företaget kan se fram emot en ”betydande tillväxt”, säger nya vd:n Tomas Hjort. Foto: Pressbild

Volvo Cars investerar drygt tio miljoner kronor i startupbolagt Exmet.
– Det innebär att vi kan gå från ett utvecklingsföretag till ett kommersiellt företag, säger Tomas Hjort, nytillträdd vd på Exmet.

Exmet startades 2013 och har sedan dess utvecklat en patenterad process för industriell additiv tillverkning av metall med amorf struktur. En supermetall med egenskaper som hållfasthet, styrka och elasticitet.  Den har även mycket goda magnetiska egenskaper, något som gör den särskilt intressant för bland annat fordonsindustrin, framför allt när det gäller elbilar som kan få komponenter med utökad räckvidd utan att snabbt förlora energi.

3d-printing innebär nya möjligheter

Tidigare har det bara varit möjligt att uppnå amorf struktur i tunna metallskikt, eftersom det krävs att materialet kyls snabbt i tillverkningsprocessen. 3d-printing förändrar de förutsättningarna helt i och med att materialet läggs lager på lager och kyls under själva processen.

– På det här sättet går det att bygga upp tjocka komponenter med amorf metall, något som hade varit omöjligt med andra produktionstekniker, förklarar Tomas Hjort.

Exmets produktionsprocess kan även vara intressant för andra branscher där man behöver slitstarka lättviktskomponenter i metall, till exempel till kugghjul, hjullager eller medicinska applikationer som proteser. Eftersom ytan i praktiken är repfri och har en speciell glans kan materialet också användas till smycken och klockor.

En detalj som 3d-printats med Exmets patenterade process. Foto: Pressbild
Från utvecklingsläge till industriläge

En viktig målmarknad för Exmet är bilindustrin, därför betyder samarbetet med Volvo Cars mycket, både finansiellt och tekniskt.

– Nu kan vi ta våra produkter från ett utvecklingsläge till ett industriläge och börja sälja dem på marknaden. Det är ett viktigt steg i ett startupbolags livscykel, säger Tomas Hjort.

– Vi ser stort värde i partnerskapet med Exmet och det visar ytterligare Volvo Cars engagemang för ledarskapet inom e-mobilitet och att vara en del av lösningen på klimatutmaningen, säger Raymond Millien, Vice President & Global Chief IP Counsel på Volvo Cars i ett pressuttalande.

Räknar med ”betydande tillväxt”

Investeringen innebär förutom produktutveckling och tekniskt samarbete med Volvo Cars även att Exmet kan nyanställa. I dag har bolaget, med bas i Kista i norra Stockholm, tre anställda, men på sikt räknar man med en ”betydande tillväxt”.

– Det här innebär en påtaglig upptempoväxling. Inom kort kommer vi att kunna lansera produkter för industriell tillverkning av 3d-printade komponenter i amorf metall, säger Tomas Hjort.

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D