Exmet växlar upp med Volvo Cars

Volvo Cars investering i Exmet innebär att företaget kan se fram emot en “betydande tillväxt”, säger nya vd:n Tomas Hjort. Foto: Pressbild

Volvo Cars investerar drygt tio miljoner kronor i startupbolagt Exmet.
– Det innebär att vi kan gå från ett utvecklingsföretag till ett kommersiellt företag, säger Tomas Hjort, nytillträdd vd på Exmet.

Exmet startades 2013 och har sedan dess utvecklat en patenterad process för industriell additiv tillverkning av metall med amorf struktur. En supermetall med egenskaper som hållfasthet, styrka och elasticitet.  Den har även mycket goda magnetiska egenskaper, något som gör den särskilt intressant för bland annat fordonsindustrin, framför allt när det gäller elbilar som kan få komponenter med utökad räckvidd utan att snabbt förlora energi.

3d-printing innebär nya möjligheter

Tidigare har det bara varit möjligt att uppnå amorf struktur i tunna metallskikt, eftersom det krävs att materialet kyls snabbt i tillverkningsprocessen. 3d-printing förändrar de förutsättningarna helt i och med att materialet läggs lager på lager och kyls under själva processen.

– På det här sättet går det att bygga upp tjocka komponenter med amorf metall, något som hade varit omöjligt med andra produktionstekniker, förklarar Tomas Hjort.

Exmets produktionsprocess kan även vara intressant för andra branscher där man behöver slitstarka lättviktskomponenter i metall, till exempel till kugghjul, hjullager eller medicinska applikationer som proteser. Eftersom ytan i praktiken är repfri och har en speciell glans kan materialet också användas till smycken och klockor.

En detalj som 3d-printats med Exmets patenterade process. Foto: Pressbild

Från utvecklingsläge till industriläge

En viktig målmarknad för Exmet är bilindustrin, därför betyder samarbetet med Volvo Cars mycket, både finansiellt och tekniskt.

– Nu kan vi ta våra produkter från ett utvecklingsläge till ett industriläge och börja sälja dem på marknaden. Det är ett viktigt steg i ett startupbolags livscykel, säger Tomas Hjort.

– Vi ser stort värde i partnerskapet med Exmet och det visar ytterligare Volvo Cars engagemang för ledarskapet inom e-mobilitet och att vara en del av lösningen på klimatutmaningen, säger Raymond Millien, Vice President & Global Chief IP Counsel på Volvo Cars i ett pressuttalande.

Räknar med “betydande tillväxt”

Investeringen innebär förutom produktutveckling och tekniskt samarbete med Volvo Cars även att Exmet kan nyanställa. I dag har bolaget, med bas i Kista i norra Stockholm, tre anställda, men på sikt räknar man med en “betydande tillväxt”.

– Det här innebär en påtaglig upptempoväxling. Inom kort kommer vi att kunna lansera produkter för industriell tillverkning av 3d-printade komponenter i amorf metall, säger Tomas Hjort.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.