Räknar med rusning efter nya SLS-skrivaren

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 februari 2021
Det är möjligt att skriva ut flera delar samtidigt i Fuse 1, utan stödstrukturer. Foto: Formlabs

Nu släpps Formlabs nya SLS-skrivare, Fuse 1. En 3d-skrivare som, enligt tillverkaren, lämpar sig för för slitstarka och detaljrika utskrifter som kan sättas in i produktionen direkt.

– Efter lång väntan så är vi glada att Fuse1 äntligen är här, trots att vi just har fått vårt egna demosystem har vi sett ett enormt intresse för produkten, som ger företag möjlighet att få access till SLS-teknologin utan en enorm investering varken i maskin, material eller kompetens, säger Patrik Rosén, Sales Manager på 3DVerkstan, som är Formlabs svenska återförsäljare.

Fuse 1 använder Selective Laser Sintering-tekniken (SLS) och är ett komplett system för utskrift i nylonpulver. Skrivaren är i så kallat ”benchtop”-format vilket gör att den ska vara ett mer lätthanterligt och användarvänligt alternativ för industriell SLS-printing. Och med ett mer överkomligt pris.

Komplexa och robusta nylondetaljer

Själva tekniken innebär att laser med högsta precision smälter samman nylonpulvret och skapar komplexa och robusta detaljer. Materialet som används är Formlabs Nylon 12 Powder, som tagits fram för Fuse 1.

Byggkammaren har måtten 165x165x320 millimeter och det är möjligt att skriva ut flera delar samtidigt, utan stödstrukturer. De utskrivna komponenterna kan användas som prototyper – eller appliceras direkt i produktionen, till exempel till mekaniska applikationer.

 

 

Lanserar även återvinningsstation

Som tillbehör till Fuse 1 finns återvinningsstationen Fuse Sift som tar hand om överblivet pulver i efterbehandlingsprocessen. Den har 70 procents återvinningsgrad och kan på så sätt kraftigt reducera svinnet och öka processens hållbarhet. Fuse Sift rengör även detaljer efter utskrift och erbjuder andra finesser så som en extra byggkammare och mixning. Detta ska göra SLS-tekniken säkrare och mer lättillgängligare än tidigare.

Många kunder har inför lanseringen undrat vad skillnaderna är mellan Formlabs två skrivare Fuse 1 och Form 3L. Enligt företaget lämpar sig Fuse 1 för till exempel delar för slutanvändning, robusta utomhusapplikationer och starka produktionsverktyg. När det gäller Form 3L så passar den bättre till områden som estetiska prototyper, formtillverkning, arkitektoniska modeller och dentalprodukter.

Räknar med stor efterfrågan

Patrik Rosén på 3DVerkstan har höga förväntningar på mottagandet.

– Som vanligt är Formlabs maskiner väldigt enkla att använda och väldigt välutvecklade, de delar vi har sett från systemet har varit outstanding! Frågan just nu är nog inte OM den kommer sälja och tas emot bra, utan hur lång kön för att få ett system kommer bli, säger han.

 

Exempel på detaljer som skrivits ut med Formlabs nya Fuse 1. Foto: Formlabs

Läs vidare

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3