Räknar med rusning efter nya SLS-skrivaren

Det är möjligt att skriva ut flera delar samtidigt i Fuse 1, utan stödstrukturer. Foto: Formlabs

Nu släpps Formlabs nya SLS-skrivare, Fuse 1. En 3d-skrivare som, enligt tillverkaren, lämpar sig för för slitstarka och detaljrika utskrifter som kan sättas in i produktionen direkt.

– Efter lång väntan så är vi glada att Fuse1 äntligen är här, trots att vi just har fått vårt egna demosystem har vi sett ett enormt intresse för produkten, som ger företag möjlighet att få access till SLS-teknologin utan en enorm investering varken i maskin, material eller kompetens, säger Patrik Rosén, Sales Manager på 3DVerkstan, som är Formlabs svenska återförsäljare.

Fuse 1 använder Selective Laser Sintering-tekniken (SLS) och är ett komplett system för utskrift i nylonpulver. Skrivaren är i så kallat “benchtop”-format vilket gör att den ska vara ett mer lätthanterligt och användarvänligt alternativ för industriell SLS-printing. Och med ett mer överkomligt pris.

Komplexa och robusta nylondetaljer

Själva tekniken innebär att laser med högsta precision smälter samman nylonpulvret och skapar komplexa och robusta detaljer. Materialet som används är Formlabs Nylon 12 Powder, som tagits fram för Fuse 1.

Byggkammaren har måtten 165x165x320 millimeter och det är möjligt att skriva ut flera delar samtidigt, utan stödstrukturer. De utskrivna komponenterna kan användas som prototyper – eller appliceras direkt i produktionen, till exempel till mekaniska applikationer.

 

 

Lanserar även återvinningsstation

Som tillbehör till Fuse 1 finns återvinningsstationen Fuse Sift som tar hand om överblivet pulver i efterbehandlingsprocessen. Den har 70 procents återvinningsgrad och kan på så sätt kraftigt reducera svinnet och öka processens hållbarhet. Fuse Sift rengör även detaljer efter utskrift och erbjuder andra finesser så som en extra byggkammare och mixning. Detta ska göra SLS-tekniken säkrare och mer lättillgängligare än tidigare.

Många kunder har inför lanseringen undrat vad skillnaderna är mellan Formlabs två skrivare Fuse 1 och Form 3L. Enligt företaget lämpar sig Fuse 1 för till exempel delar för slutanvändning, robusta utomhusapplikationer och starka produktionsverktyg. När det gäller Form 3L så passar den bättre till områden som estetiska prototyper, formtillverkning, arkitektoniska modeller och dentalprodukter.

Räknar med stor efterfrågan

Patrik Rosén på 3DVerkstan har höga förväntningar på mottagandet.

– Som vanligt är Formlabs maskiner väldigt enkla att använda och väldigt välutvecklade, de delar vi har sett från systemet har varit outstanding! Frågan just nu är nog inte OM den kommer sälja och tas emot bra, utan hur lång kön för att få ett system kommer bli, säger han.

 

Exempel på detaljer som skrivits ut med Formlabs nya Fuse 1. Foto: Formlabs

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.