3d-teknik vid dubbelsidig hand- och ansiktstransplantation

Totalt deltog 16 personer i det team som genomförde transplantationen. Foto: Materialise

Nyligen genomfördes den första dubbelsidiga hand- och ansiktstransplantationen med hjälp av 3d-printade verktyg, framtagna av det belgiska företaget Materialise. En metod som visat sig ge ökad hastighet och noggrannhet under själva ingreppet.

Transplantationen genomfördes på NYU Langone Health i New York. Den 22-årige patienten hade fått svåra brännskador i ansiktet och på båda armarna efter en bilolycka, med kraftiga begräsningar i det dagliga livet som följd.

Förberedelserna inför transplantationen pågick under 14 månader. Ett team bestående av 16 personer övade operationen i en laboratoriemiljö för att utveckla och finjustera en kirurgisk plan för detta komplicerade medicinska förfarande. När en lämplig givare hittades hade teamet bara 24 timmar på sig att påbörja proceduren, därför var förberedelserna extremt viktiga.

3d-modeller utifrån röntgenbilder

En viktig pusselbit i förarbetet var de speciellt framtagna verktygen, kirurgiska instrumenten och guider som Materialise skapat med hjälp av 3d-skrivare.De individuella förutsättningarna som patienten hade kunde visualiserats med hjälp av 3d-modeller som tagits fram utifrån röntgenbilder. Detta gjorde det möjligt för kirurgerna att planera och visualisera transplantationen tredimensionellt, vilket skapade en mer djupgående förståelse för den anatomiska benstrukturen samt möjligheten att bestämma det optimala kirurgiska flödet. Dessutom kunde kirurgerna välja medicinska implantat med den bästa passformen utifrån patientens anatomi.

 

3d-modeller som Materialise tagit fram med hjälp av CT-röntgenbilder. Foto: Materialise

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printing till kaffet

Replique och Miele har inlett ett samarbete om att producera 3d-printade tillbehör. Repliques 3d-utskriftsplattform har integrerats i Mieles webbutik, vilket möjliggör till exempel produktion i så lite som ett exemplar, och snabb och kostnadseffektiv tillgång till marknaden.

Publicerat av: