Ska göra luft till vatten med hjälp av 3d-printing

Bild av GE:s 3D-printade värmeväxlare som kan hjälpa till med att dra till sig fukt i ökenmiljöer. Foto: GE Research

Ett forskarteam från General Electrics (GE) ska med hjälp av additiv tillverkning omvandla luft till vatten. Detta för att underlätta logistiken för den amerikanska militären ute i fält. Denna revolutionerande metod kan även ha stor betydelse för människor i områden med stor vattenbrist.

Transporter av rent dricksvatten är en enormt resurskrävande post för den amerikanska försvarsmakten. Det är också riskabelt, omkring en tiondel av alla incidenter i Irak och Afghanistan var relaterade till transporter av vatten och drivmedel. I ökenområden är dessutom vatten redan en bristvara.

Forskarna på GE har tilldelats 14,3 miljoner dollar från forskningsfonden DARPA till projektet som kallas AIR2WATER, eller Additively Manufactured, Integrated Reservoir To Extract Water using Adsorbents and Thermally-Enhanced Recovery. Syftet är att förse trupper i fält med rent och säkert dricksvatten. Metoden ska även kunna användas i områden i världen där det råder stor vattenbrist.

Använder 3d-printad värmeväxlare

Metoden går ut på att ta tillvara på fukten i luften. Detta görs genom en unik 3d-printad värmeväxlare som effektivt drar värmen över de absorberande materialen för att släppa ut vattnet. Kunskapen bygger på många års forskning om utveckling och design av värmeväxlare inom flygindustrin och kraftgenereringsturbiner.

Uppfinningen ska kunna förse upp emot 150 trupper med tillräckligt dricksvatten varje dag och den ska vara så lätt att fyra personer kan lyfta den.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.