Ska göra luft till vatten med hjälp av 3d-printing

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 februari 2021
Bild av GE:s 3D-printade värmeväxlare som kan hjälpa till med att dra till sig fukt i ökenmiljöer. Foto: GE Research

Ett forskarteam från General Electrics (GE) ska med hjälp av additiv tillverkning omvandla luft till vatten. Detta för att underlätta logistiken för den amerikanska militären ute i fält. Denna revolutionerande metod kan även ha stor betydelse för människor i områden med stor vattenbrist.

Transporter av rent dricksvatten är en enormt resurskrävande post för den amerikanska försvarsmakten. Det är också riskabelt, omkring en tiondel av alla incidenter i Irak och Afghanistan var relaterade till transporter av vatten och drivmedel. I ökenområden är dessutom vatten redan en bristvara.

Forskarna på GE har tilldelats 14,3 miljoner dollar från forskningsfonden DARPA till projektet som kallas AIR2WATER, eller Additively Manufactured, Integrated Reservoir To Extract Water using Adsorbents and Thermally-Enhanced Recovery. Syftet är att förse trupper i fält med rent och säkert dricksvatten. Metoden ska även kunna användas i områden i världen där det råder stor vattenbrist.

Använder 3d-printad värmeväxlare

Metoden går ut på att ta tillvara på fukten i luften. Detta görs genom en unik 3d-printad värmeväxlare som effektivt drar värmen över de absorberande materialen för att släppa ut vattnet. Kunskapen bygger på många års forskning om utveckling och design av värmeväxlare inom flygindustrin och kraftgenereringsturbiner.

Uppfinningen ska kunna förse upp emot 150 trupper med tillräckligt dricksvatten varje dag och den ska vara så lätt att fyra personer kan lyfta den.

 

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two