Tränar på 3d-printade kroppsdelar inför operation

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 februari 2021
Tomas Lundström, chef för Postnord Strålfors 3d-printingverksamhet. Foto: Strålfors

Postnord Strålfors har ingått ett samarbete med Sectra för att erbjuda 3d-printade kroppsdelar. Tanken är att ortopeder ska kunna förbereda sig inför krävande operationer och på så sätt minska riskerna.

– Vi avvaktar just nu feedback från en pilotkund som testat systemet. När det får grönt ljus ska det lanseras till ett urval av kunder i Sverige och Norge, förhoppningsvis under första kvartalet 2021, säger Tomas Lundström, chef för Postnord Strålfors 3d-printingverksamhet.

Företaget Sectra har utvecklat ett verktyg, 3D Trauma, som omvandlar röntgendata till 3d-bilder. Användaren kan sedan segmentera bilden och rensa bort irrelevant information eller titta närmare på vissa delar.

Träna inför avancerade operationer

Utifrån 3d-datan går det att välja vilka delar man eventuellt vill skriva ut. I Postnord Strålfors lokaler i Rosersberg norr om Stockholm har man byggt upp en skrivarpark som kan hantera 3d-utskrifter av olika storlekar och i varierande material.

– När läkaren trycker på utskrift skickas per automatik datamaterialet till vår portal för 3d-utskrift, berättar Tomas Lundström.

Metoden riktar sig till ortopeder och systemet kan skriva ut alla möjliga typer av benliknande föremål i olika material. Detta för att ortopeden ska kunna träna inför avancerade operationer och förbereda sig i så stor utsträckning som möjligt.

 

Röntgenläkaren Lena Gordon Murkes ansvarar för 3d-printingverksamheten på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Postnord Strålfors
Samarbete med barnröntgen

Postnord Strålfors har sedan två år tillbaka ett liknande projekt i samarbete med Karolinska universitetssjukhusets barnröntgen, som har nyttjat 3d-tekniken för att skriva ut allt ifrån organ till benstrukturer. Röntgenläkaren Lena Gordon Murkes är ansvarig för 3d-printingverksamheten, och hon säger att det är ett bra komplement till röntgen och datortomografi.

– Det underlättar och gör arbetet smidigare, och tillför en ytterligare dimension när det gäller bildtagningen. I praktiken innebär det att kirurgerna bättre kan förstå patientens anatomi och på så sätt vara bättre förberedda inför operationen, säger Lena Gordon Murkes.

Effektivisera och minska kostnaderna

Hittills har man framför allt skrivit ut 3d-modeller av ryggar och höfter. Det kan handla om komplexa missbildningar eller felläkta frakturer som är svåra att visualisera utifrån en vanlig röntgenbild.

Fördelarna med att använda 3d-printing är flera, säger Lena Gordon Murkes. Bland annat blir det enklare att förklara för patienten, anhöriga eller studenter innan operationen vad som är fel. Möjligheten att förbereda sig inför operationen innebär vidare att chanserna för att det blir rätt första gången är större, med mindre risk för behov av korrigerande operationer.

Skriver ut ett par gånger i veckan

I nuläget använder barnröntgen möjligheten att 3d-printa ungefär ett par gånger i veckan. Men Lena Gorden Murkes säger att hon hoppas att det ska bli fler framöver.

– Tekniken har stora möjligheter och för vår del innebär 3d-printing att vi kan effektivisera verksamheten och minska kostnaderna. Och inte minst, resultatet blir bättre för patienten.

 

3d-printade delar från projektet med Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Postnord Strålfors
Att skriva ut kroppsdelar i 3d är ett bra komplement till röntgen och datortomografi, säger Lena Gorden Murkes. Foto: Postnord Strålfors

Läs vidare

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC