Tränar på 3d-printade kroppsdelar inför operation

Tomas Lundström, chef för Postnord Strålfors 3d-printingverksamhet. Foto: Strålfors

Postnord Strålfors har ingått ett samarbete med Sectra för att erbjuda 3d-printade kroppsdelar. Tanken är att ortopeder ska kunna förbereda sig inför krävande operationer och på så sätt minska riskerna.

– Vi avvaktar just nu feedback från en pilotkund som testat systemet. När det får grönt ljus ska det lanseras till ett urval av kunder i Sverige och Norge, förhoppningsvis under första kvartalet 2021, säger Tomas Lundström, chef för Postnord Strålfors 3d-printingverksamhet.

Företaget Sectra har utvecklat ett verktyg, 3D Trauma, som omvandlar röntgendata till 3d-bilder. Användaren kan sedan segmentera bilden och rensa bort irrelevant information eller titta närmare på vissa delar.

Träna inför avancerade operationer

Utifrån 3d-datan går det att välja vilka delar man eventuellt vill skriva ut. I Postnord Strålfors lokaler i Rosersberg norr om Stockholm har man byggt upp en skrivarpark som kan hantera 3d-utskrifter av olika storlekar och i varierande material.

– När läkaren trycker på utskrift skickas per automatik datamaterialet till vår portal för 3d-utskrift, berättar Tomas Lundström.

Metoden riktar sig till ortopeder och systemet kan skriva ut alla möjliga typer av benliknande föremål i olika material. Detta för att ortopeden ska kunna träna inför avancerade operationer och förbereda sig i så stor utsträckning som möjligt.

 

Röntgenläkaren Lena Gordon Murkes ansvarar för 3d-printingverksamheten på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Postnord Strålfors

Samarbete med barnröntgen

Postnord Strålfors har sedan två år tillbaka ett liknande projekt i samarbete med Karolinska universitetssjukhusets barnröntgen, som har nyttjat 3d-tekniken för att skriva ut allt ifrån organ till benstrukturer. Röntgenläkaren Lena Gordon Murkes är ansvarig för 3d-printingverksamheten, och hon säger att det är ett bra komplement till röntgen och datortomografi.

– Det underlättar och gör arbetet smidigare, och tillför en ytterligare dimension när det gäller bildtagningen. I praktiken innebär det att kirurgerna bättre kan förstå patientens anatomi och på så sätt vara bättre förberedda inför operationen, säger Lena Gordon Murkes.

Effektivisera och minska kostnaderna

Hittills har man framför allt skrivit ut 3d-modeller av ryggar och höfter. Det kan handla om komplexa missbildningar eller felläkta frakturer som är svåra att visualisera utifrån en vanlig röntgenbild.

Fördelarna med att använda 3d-printing är flera, säger Lena Gordon Murkes. Bland annat blir det enklare att förklara för patienten, anhöriga eller studenter innan operationen vad som är fel. Möjligheten att förbereda sig inför operationen innebär vidare att chanserna för att det blir rätt första gången är större, med mindre risk för behov av korrigerande operationer.

Skriver ut ett par gånger i veckan

I nuläget använder barnröntgen möjligheten att 3d-printa ungefär ett par gånger i veckan. Men Lena Gorden Murkes säger att hon hoppas att det ska bli fler framöver.

– Tekniken har stora möjligheter och för vår del innebär 3d-printing att vi kan effektivisera verksamheten och minska kostnaderna. Och inte minst, resultatet blir bättre för patienten.

 

3d-printade delar från projektet med Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Postnord Strålfors

Att skriva ut kroppsdelar i 3d är ett bra komplement till röntgen och datortomografi, säger Lena Gorden Murkes. Foto: Postnord Strålfors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.