Ny metod: Dynamisk 3d-printing med en tvist

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 februari 2021
Detta lilla Eiffeltorn producerades med hjälp av den nya dynamiska 3d-printingmetoden som gör det möjligt att ändra riktning under processen. Illustration: Northwestern University

Ett forskarteam vid amerikanska Northwestern University i Illinois har utvecklat en ny metod för dynamisk 3d-printing. Med hjälp av ljus, fotopolymer och en robotarm kan man vända och vrida på objektet under tiden det skrivs ut.

Traditionellt sett utgår man från en modell vid 3d-printing och gör en replika av denna, lager på lager. Den metod som docent Cheng Sun och hans forskarlag utvecklat gör det möjligt att manipulera modellen, till exempel flytta på, vända eller ändra storlek på objektet medan det skrivs ut. Det ger en stor flexibilitet under arbetets gång.

Fotopolymer och robotarm

Metoden går ut på att använda flytande fotopolymer i en DLP-baserad skrivare tillsammans med en avancerad robotarm. Denna process ger en frihet att kontrollera varje lager som skrivs ut, men även en förbättrad precision och hastighet, skriver Northwestern University i ett pressmeddelande.

– Ljus som projiceras på den flytande polymeren får den att tvärbinda eller polymerisera och omvandlar vätskan till ett fast ämne. Detta bidrar till snabbheten och precisionen i vår 3d-utskriftsprocess – två stora utmaningar som konventionell 3d-printing står inför, säger Cheng Sun.

Hoppas kunna locka tillverkningsindustrin

Själva printprocessen kan också göras utan avbrott mellan lagren. Det går att skriva ut runt 4 000 lager på bara två minuter. Cheng säger att han hoppas på att metodens fördelar ska locka i första hand tillverkningsindustrin.

Metoden går ut på att använda ljus och en komplex robotarm för att göra olika strukturer, som här en dubbelhelix. Illustration: Northwestern University

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage