Ny metod: Dynamisk 3d-printing med en tvist

Detta lilla Eiffeltorn producerades med hjälp av den nya dynamiska 3d-printingmetoden som gör det möjligt att ändra riktning under processen. Illustration: Northwestern University

Ett forskarteam vid amerikanska Northwestern University i Illinois har utvecklat en ny metod för dynamisk 3d-printing. Med hjälp av ljus, fotopolymer och en robotarm kan man vända och vrida på objektet under tiden det skrivs ut.

Traditionellt sett utgår man från en modell vid 3d-printing och gör en replika av denna, lager på lager. Den metod som docent Cheng Sun och hans forskarlag utvecklat gör det möjligt att manipulera modellen, till exempel flytta på, vända eller ändra storlek på objektet medan det skrivs ut. Det ger en stor flexibilitet under arbetets gång.

Fotopolymer och robotarm

Metoden går ut på att använda flytande fotopolymer i en DLP-baserad skrivare tillsammans med en avancerad robotarm. Denna process ger en frihet att kontrollera varje lager som skrivs ut, men även en förbättrad precision och hastighet, skriver Northwestern University i ett pressmeddelande.

– Ljus som projiceras på den flytande polymeren får den att tvärbinda eller polymerisera och omvandlar vätskan till ett fast ämne. Detta bidrar till snabbheten och precisionen i vår 3d-utskriftsprocess – två stora utmaningar som konventionell 3d-printing står inför, säger Cheng Sun.

Hoppas kunna locka tillverkningsindustrin

Själva printprocessen kan också göras utan avbrott mellan lagren. Det går att skriva ut runt 4 000 lager på bara två minuter. Cheng säger att han hoppas på att metodens fördelar ska locka i första hand tillverkningsindustrin.

Metoden går ut på att använda ljus och en komplex robotarm för att göra olika strukturer, som här en dubbelhelix. Illustration: Northwestern University

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printing till kaffet

Replique och Miele har inlett ett samarbete om att producera 3d-printade tillbehör. Repliques 3d-utskriftsplattform har integrerats i Mieles webbutik, vilket möjliggör till exempel produktion i så lite som ett exemplar, och snabb och kostnadseffektiv tillgång till marknaden.

Publicerat av: