Ny metod: Dynamisk 3d-printing med en tvist

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 16 februari 2021
Detta lilla Eiffeltorn producerades med hjälp av den nya dynamiska 3d-printingmetoden som gör det möjligt att ändra riktning under processen. Illustration: Northwestern University

Ett forskarteam vid amerikanska Northwestern University i Illinois har utvecklat en ny metod för dynamisk 3d-printing. Med hjälp av ljus, fotopolymer och en robotarm kan man vända och vrida på objektet under tiden det skrivs ut.

Traditionellt sett utgår man från en modell vid 3d-printing och gör en replika av denna, lager på lager. Den metod som docent Cheng Sun och hans forskarlag utvecklat gör det möjligt att manipulera modellen, till exempel flytta på, vända eller ändra storlek på objektet medan det skrivs ut. Det ger en stor flexibilitet under arbetets gång.

Fotopolymer och robotarm

Metoden går ut på att använda flytande fotopolymer i en DLP-baserad skrivare tillsammans med en avancerad robotarm. Denna process ger en frihet att kontrollera varje lager som skrivs ut, men även en förbättrad precision och hastighet, skriver Northwestern University i ett pressmeddelande.

– Ljus som projiceras på den flytande polymeren får den att tvärbinda eller polymerisera och omvandlar vätskan till ett fast ämne. Detta bidrar till snabbheten och precisionen i vår 3d-utskriftsprocess – två stora utmaningar som konventionell 3d-printing står inför, säger Cheng Sun.

Hoppas kunna locka tillverkningsindustrin

Själva printprocessen kan också göras utan avbrott mellan lagren. Det går att skriva ut runt 4 000 lager på bara två minuter. Cheng säger att han hoppas på att metodens fördelar ska locka i första hand tillverkningsindustrin.

Metoden går ut på att använda ljus och en komplex robotarm för att göra olika strukturer, som här en dubbelhelix. Illustration: Northwestern University

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Cellink ska vända minus till plus

Bioprintingföretaget Cellink, som är en del av BICO Group, dras med stora förluster. BICO har därför presenterat en plan för långsiktig stabilitet och lönsamhet. Bolaget säljer också av Nanoscribe som förvärvades 2021.
cellink-1024x663

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D