Hackade Xbox för att göra 3d-skrivare i nanoskala

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 februari 2021
En optisk pickup-enhet från en Xbox 360 (den övre delen) som lyser med blå laser på ett substrat för 3d-utskrift i mikro/nanoskala. Foto: Jesper Scheel/DTU

Ett forskarteam från DTU Health Tech vid Danmarks tekniske universitet har hackat en helt vanlig spelkonsol för att tillverka en 3d-skrivare som kan skriva ut i mikro- och nanoskala. Ett hemmabygge som kan spara tiotusentals kronor.

Forskarna använde en massproducerad Microsoft Xbox 360 för att utveckla sin 3d-skrivare av SLA-typ. De återanvände en optisk pickup-enhet (OPU) som bara kostar några tior, istället för konventionell optisk utrustning som kan kosta många tusentals kronor, skriver DTU i ett pressmeddelande.

Betydligt bättre upplösning

Skrivaren ska användas för medicinska ändamål. Och det låga priset är inte den enda fördelen, även upplösningen blir avsevärt bättre.

– Med vår 3d-skrivare som kan skriva ut objekt i mikro- och nanoskala, kan vi gå från tio mikrometer i upplösning ned till hundra nanometer utan dyra specialkomponenter, säger doktoranden Tien-Jen Chang som är medlem i forskarteamet.

Forskarna bakom projektet säger att skrivaren kan ha många användningsområden inom det medicinska fältet, och göra så att fler forskare får tillgång till 3d-utskrift i mikro- och nanoskala.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1