Hackade Xbox för att göra 3d-skrivare i nanoskala

En optisk pickup-enhet från en Xbox 360 (den övre delen) som lyser med blå laser på ett substrat för 3d-utskrift i mikro/nanoskala. Foto: Jesper Scheel/DTU

Ett forskarteam från DTU Health Tech vid Danmarks tekniske universitet har hackat en helt vanlig spelkonsol för att tillverka en 3d-skrivare som kan skriva ut i mikro- och nanoskala. Ett hemmabygge som kan spara tiotusentals kronor.

Forskarna använde en massproducerad Microsoft Xbox 360 för att utveckla sin 3d-skrivare av SLA-typ. De återanvände en optisk pickup-enhet (OPU) som bara kostar några tior, istället för konventionell optisk utrustning som kan kosta många tusentals kronor, skriver DTU i ett pressmeddelande.

Betydligt bättre upplösning

Skrivaren ska användas för medicinska ändamål. Och det låga priset är inte den enda fördelen, även upplösningen blir avsevärt bättre.

– Med vår 3d-skrivare som kan skriva ut objekt i mikro- och nanoskala, kan vi gå från tio mikrometer i upplösning ned till hundra nanometer utan dyra specialkomponenter, säger doktoranden Tien-Jen Chang som är medlem i forskarteamet.

Forskarna bakom projektet säger att skrivaren kan ha många användningsområden inom det medicinska fältet, och göra så att fler forskare får tillgång till 3d-utskrift i mikro- och nanoskala.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


3d-printing till kaffet

Replique och Miele har inlett ett samarbete om att producera 3d-printade tillbehör. Repliques 3d-utskriftsplattform har integrerats i Mieles webbutik, vilket möjliggör till exempel produktion i så lite som ett exemplar, och snabb och kostnadseffektiv tillgång till marknaden.

Publicerat av: