måndag 12 april – vecka 15
Mikael Melitshenko, affärs- och projektutvecklare på Alfred Nobel Science Park i Örebro. Foto: Pressbild
I höstas drog Alfred Nobel Science Park och Dansk AM Hub igång en pilotstudie för att undersöka hur det nordiska samarbetet inom additiv tillverkning (AM) kan stärkas. Projektet har mynnat ut i en rad konkreta förslag.
Arbetet inleddes i augusti förra året och avslutas den sista februari, som 3dp.se skrivit om tidigare. Mikael Melitshenko, affärs- och projektutvecklare på Alfred Nobel Science Park i Örebro, säger att gensvaret från de deltagande företagen har varit väldigt positivt.
– Det finns ett stort intresse för att samarbeta över gränserna. Projektet har resulterat i en hel lista på konkreta aktiviteter som vi kan jobba vidare med, säger Mikael Melitshenko.
Företag som Volvo, Equinor, Danfoss, The LEGO Group och Grundfos har deltagit i studien. Även branschorganisationer som SVEAT och IUC har medverkat. Syftet är att få fler små och medelstora företag att använda additiv tillverkning och att utbyta kunskap och erfarenheter med andra nordiska företag som är i samma sits.
Projektet har omfattat två delar: en kvalitativ studie där representanter från 25 svenska, norska och danska företag intervjuats och en explorativ workshop där 17 nordiska företag medverkat.
Den kvalitativa studien genomfördes under hösten av konsultföretaget Oxford Research. Resultatet kan sammanfattas i fyra utvecklingsfrågor. För det första att det behövs ett ändrat tankesätt och en större medvetenhet kring AM hos små och medelstora företag, som var målgruppen för undersökningen. För det andra krävs tillgång till kunskap och partners. Vidare måste det finnas en tydlig koppling mellan AM och hållbarhet, och slutligen, tillgång till kvalificerad arbetskraft.
Utifrån dessa utvecklingsområden fortsatte diskussionerna i workshopen som hölls i slutet av januari. Den resulterade alltså i ett antal förslag på åtgärder. Vissa av dessa kan genomföras omgående medan andra på längre sikt.
En första aktivitet som Alfred Nobel Science Park och Dansk AM Hub pratat om att genomföra är en kartläggning av den nordiska AM-marknaden.
– Det handlar om att se över vem som gör vad, vilka material som används och vilka tjänster man erbjuder, säger Mikael Melitshenko.
Den kvalitativa studien slår fast att det skiljer ganska mycket mellan de tre länderna. Till exempel att svenska företag använder metall i mycket större utsträckning än sina nordiska grannar, och därför skulle kunna dela med sig av sina erfarenheter till danska eller norska företag. Som i sin tur kan dela med sig av de kunskaper de samlat på sig inom andra områden, till exempel att danska företag arbetat mer med fotopolymer och var tidigt ute med att använda tekniken för att göra hörapparater.
En av de frågorna som sträcker sig över en lite längre tidsperiod är utmaningen med att hitta kvalificerad arbetskraft.
– Kompetensförsörjningen är en fråga som alla pratar om. En idé som kom upp i samband med workshopen är att branschen ska hjälpa till med att förmedla praktikplatser för studenter som utbildar sig inom AM. Det kan vara ett sätt, säger Mikael Melitshenko.
Hur arbetet kommer se ut framåt är inte spikat, eftersom det är beroende av hur mycket projektmedel man kan få. Men Mikael Melitshenko säger att det finns mycket att ta tag i om möjlighet ges.
– Nordiska företag inom 3d-printing hävdar ofta att de nordiska länderna sackar efter jämfört med utvecklingen internationellt. Om vi inte ser de fyra länderna som separata marknader utan som en gemensam nordisk marknad finns det större möjligheter att få hjulen att snurra snabbare och skapa tillväxt för företagen.
Han får medhåll av en av deltagarna, Edvin Resebo, vd på Amexci:
– Samarbete kommer fortsatt vara nyckeln till att ligga i framkant inom industriell 3d-printing i den nordiska regionen, det är viktigt att vi fortsätter dela erfarenheter och kunskap för att lära av varandra. Genom att arbeta tillsammans kan vi bli mer konkurrenskraftiga inom våra respektive globala marknader, säger Edvin Resebo.
Projektet har haft stöd från EU via Interreg ÖKS, Öresund-Kattegat-Skagerrak.
Biltillverkaren Ford har tillsammans med HP utvecklat en ny tillverkningsprocess för att ta tillvara på överblivet material från 3d-utskrifter. Det innebär att restpulver blir till plastpellets som i sin tur blir till nya bildelar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 9. april, 2021
Ett Gripenplan har för första gången flugit med en 3d-printad yttre reservdel. Testflygningen är en del i projektet Battlefield Damage Repair där syftet är att se hur additiv tillverkning kan användas för att reparera stridsflyg ute i fält.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 7. april, 2021
Industriföretaget Gränges, som tillverkar valsad aluminium, gör en satsning på metallpulver för additiv tillverkning. I höstas startades affärsenheten Gränges Powder Metallurgy och ambitionen är hög – att bli marknadsledande på aluminiumpulver.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. april, 2021
3d-skrivartillverkaren Wematter tar in totalt 40 miljoner kronor i nytt kapital, både genom en riktad nyemission och investeringar från befintliga ägare. Syftet är att kunna växa ytterligare.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 31. mars, 2021
Vid årsskiftet flyttade 3D Verkstan in i nya lokaler i Solna. På grund av den pågående pandemin har det inte blivit tillfälle att rulla ut den röda mattan, men nu bjuder företaget in till en virtuell tour av lokaler och showroom.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 29. mars, 2021
Stratasys släpper i april en serie 3d-skrivare med en helt ny teknik, SAF, Selective Absorption Fusion. Det är företagets första pulverbaserade skrivare, och de framhåller att maskinen klarar snabb produktion av stora volymer slutprodukter.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. mars, 2021
Postnord Strålfors och Sectra bjuder den 14 april in till ett webbinarium om hur sjukhus och vårdföretag kan få tillgång till 3d-printade ortopediska delar på ett smidigt och enkelt sätt. Webbinariet är kostnadsfritt.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. mars, 2021
Mikael Östberg är själv gammal längdskidåkare på elitnivå. För några år sedan kom han på en smart idé som kan ge stakningen en extra växel. Den idén håller nu på att bli verklighet med hjälp av 3d-printing, och förhoppningen är att landslaget framöver ska åka med den innovativa staven.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. mars, 2021
Formnext är en av de största branschmässorna för additiv tillverkning. I höstas blev det en digital upplaga, men i år räknar arrangörerna med att kunna anordna både en fysisk mässa och en digital.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. mars, 2021
Värmländska Torsby kommun startar i samverkan med material- och teknikutvecklingscentret The Wood Region ett gymnasieprogram med inriktning på 3d-teknik. Det ska vara den första utbildningen i sitt slag.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 23. mars, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige