3d-printad lunga simulerar cannabisrökning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 26 februari 2021
Forskarna testade sin modell genom att låta den ”röka” cannabis. Illustration via ERJ Open Research-journal.

Forskare från de kanadensiska universiteten McMaster och University of Waterloo har 3d-printat en modell som kan återskapa effekten av att röka cannabis på den mänskliga lungan.

Genom att ladda deras ”In-Vitro Exposure System” (IVES) med epitelceller och utsätta dem för cannabisrök har teamet kunnat kartlägga biverkningarna i kroppen. Efter den första framgången har forskarna nu publicerat sin modell som en öppen källkod, eftersom de vill att vetenskaplig forskning ska komma fram i takt med att allt fler länder och delstater legaliserar marijuana.

Bedömning av kostnaderna för att ”röka på”

Våra lungor kommer regelbundet i kontakt med bakterier och virus, och människokroppen har därför utvecklat ett immunsvar för att förhindra att vi blir sjuka. Epitelcellerna som täcker våra luftvägar är en viktig del av detta försvar, genom att generera slem såväl som antivirala cytokiner, och när de skadas av sjukdomar som astma blir de dysfunktionella och orsakar andningssvårigheter hos drabbade patienter. Enligt de kanadensiska forskarna innebär rökning av cannabis en liknande ”attack på lungorna” genom att den orsakar symtom som hosta, väsande andning och tryck över bröstet.

In vitro-testmodeller är redan ett viktigt verktyg för forskning om tobaksrökning, men med tanke på kostnaden, osäkerhetsfaktorer och bristen på tillgänglighet används de sällan i liknande cannabisstudier. För att komma förbi detta bestämde forskarna därför att 3d-printa ett nytt IVES-system i syfte att göra det så tillgängligt som möjligt för icke-specialiserade laboratorier.

 

Lungmodellen visar att cannabisrökning är skadlig. Foto via ERJ Open Research-journal
Att 3d-printa en robotlunga

Med hjälp av en Formlabs Form 2 3d-skrivare producerade teamet en fyrakammars lungliknande IVES, med två inlopp, fyra utlopp och fyra kammarkåpor. I teorin fungerar systemet genom att ”inhalera” rök via ett av inloppen, innan det fördelas över sina fyra kammare (var och en innehåller en cellbelastad insats), innan röken slocknar.

För att testa sin nya maskin i praktiken valde forskarna att rulla upp lite cannabis, tända på och ansluta IVES med en trevägsventil och en spruta. När robotlungan hade slutat ”röka”, bedömde forskarna livskraften hos epitelcellerna och fann att deras autoimmuna funktionalitet hade skadats allvarligt.

Flera olika andningsrelaterade problem

Forskarna jämförde också cellernas cytokinnivåer med de som togs från patienter med rökrelaterade sjukdomar och upptäckte att användare av marijuana är mer benägna att drabbas av halsont, inklusive andra andningssjukdomar.

Även om forskarna medger att ytterligare parametertester skulle behövas för att verifiera resultaten, anser de att deras apparat är en framgång. Faktum är att teamet anser att deras tillvägagångssätt kan användas i olika toxikologiska studier, allt från joint- och e-cigarettanalys, till att bedöma effekterna av patogener på immunsystemet.

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1