Vill revolutionera branschen med sitt nya system

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 1 mars 2021
Inkbit lovar att deras nya system Vista ska göra det billigare att producera komponenter för slutanvändning. Foto: Pressbild

Det amerikanska företaget Inkbit, sprunget ur toppuniversitetet MIT, lanserar nu sitt första 3d-utskriftssystem Inkbit Vista. Ett system som de kaxigt hävdar ska revolutionera hela branschen för additiv tillverkning med billigare produktion för slutanvändning.

Inkbit har sin bakgrund i MIT:s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) och leds av professorerna Wojciech Matusik och Davide Marine. Inkbit Vista är, enligt företaget, det första 3d-printingekosystemet i sitt slag som har en återkopplingskontroll med sluten slinga. Den är också den första maskinen som har en integrering av system för bildbehandling och styrning samt artificiell intelligens.

Maskinen är av typen Vision-Controlled Jetting Solution (VCJ) som Inkbit utvecklat själva. Den har avancerade beräkningstekniker och skalbar hårdvara. Mjukvaran tillåter design med flera olika material.

Överbrygga mellan prototyp och slutprodukt

Utskriften kan modifieras lager för lager i realtid och det ska ge mer korrekta och pålitliga produkter. Tekniken ska undvika att akrylater och metaakrylater bildas, eftersom de gör delarna spröda och svaga över tid. Detta ska istället göra att delarna får en hög kvalitet med lång livslängd.

Inkbit lovar även att skrivaren ska förenkla och automatisera arbetsflödet. Men även att det finns utskriftsmöjligheter med olika typer av material och att utskrifterna kan göras till en låg kostnad per del. Tanken är att maskinen därmed ska kunna överbrygga övergången mellan produktion av prototyper och slutprodukter.

 

Vision-Controlled Jetting Solution (VCJ) är ett system som Inkbit utvecklat själva. Foto: Pressbild

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF