Vill revolutionera branschen med sitt nya system

Inkbit lovar att deras nya system Vista ska göra det billigare att producera komponenter för slutanvändning. Foto: Pressbild

Det amerikanska företaget Inkbit, sprunget ur toppuniversitetet MIT, lanserar nu sitt första 3d-utskriftssystem Inkbit Vista. Ett system som de kaxigt hävdar ska revolutionera hela branschen för additiv tillverkning med billigare produktion för slutanvändning.

Inkbit har sin bakgrund i MIT:s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) och leds av professorerna Wojciech Matusik och Davide Marine. Inkbit Vista är, enligt företaget, det första 3d-printingekosystemet i sitt slag som har en återkopplingskontroll med sluten slinga. Den är också den första maskinen som har en integrering av system för bildbehandling och styrning samt artificiell intelligens.

Maskinen är av typen Vision-Controlled Jetting Solution (VCJ) som Inkbit utvecklat själva. Den har avancerade beräkningstekniker och skalbar hårdvara. Mjukvaran tillåter design med flera olika material.

Överbrygga mellan prototyp och slutprodukt

Utskriften kan modifieras lager för lager i realtid och det ska ge mer korrekta och pålitliga produkter. Tekniken ska undvika att akrylater och metaakrylater bildas, eftersom de gör delarna spröda och svaga över tid. Detta ska istället göra att delarna får en hög kvalitet med lång livslängd.

Inkbit lovar även att skrivaren ska förenkla och automatisera arbetsflödet. Men även att det finns utskriftsmöjligheter med olika typer av material och att utskrifterna kan göras till en låg kostnad per del. Tanken är att maskinen därmed ska kunna överbrygga övergången mellan produktion av prototyper och slutprodukter.

 

Vision-Controlled Jetting Solution (VCJ) är ett system som Inkbit utvecklat själva. Foto: Pressbild

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


En dörröppnare för AM inom bilindustrin

Det är möjligt att 3D-printa en gångjärnsarm till en sportbil som kostar hälften så mycket att producera och som är 35 procent lättare, jämfört med en fräst del. Det visar ett designprojekt som forskningsinstitutet Frauenhofer IAPT står bakom. Resultaten kan appliceras även på andra komponenter i bilindustrin, enligt forskarna. 

Publicerat av: 

Hexagon vill växa genom samarbeten

Hexagon grundades 1992 i Stockholm och sysslade då med system för mätning och positionering. Sedan dess har företaget växt till en global teknikkoncern och nu är målet att “sätta data i arbete för att skapa en autonom framtid”, bland annat inom additiv tillverkning.

Publicerat av: