HP-chefen: ”Fler måste inse potentialen med 3d-printing”

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 3 mars 2021
”Att inte fler inser potentialen med 3d-printing är den stora bromsklossen för utveckling just nu”, säger Stefan Bergdahl, Sverigechef på HP. Foto: Pressbild

Nyligen släppte HP sin årliga trendrapport, som 3dp.se tidigare skrivit om. HP:s svenska vd, Stefan Bergdahl, ser flera likheter i de globala och svenska trenderna. Inte minst när det gäller kundanpassningar.

– Det tror jag vi kommer att se mer och mer av. Det är ett sätt att göra produkten mer attraktiv och det finns en vilja hos konsumenten att betala extra för det, säger Stefan Bergdahl.

Ett aktuellt exempel är HP:s samarbete med XXL, Volumental och Superfeet om personligt anpassade skosulor, som du kan läsa mer om här. De 3d-printade sulorna ska kunna erbjudas i sportkedjan XXL:s butiker inom kort. Stefan Bergdahl tror att kundanpassningar kommer att få genomslag inom flera olika områden, som att göra individuellt utformade bildelar eller reservdelar till hushållsmaskiner.

– Ta till exempel ett plasthjul till diskmaskinen som börjat bli skevt. Det skulle enkelt kunna 3d-printas hos en leverantör i närområdet. Det hade varit både kundvänligt och bra för miljön eftersom man slipper transporter – och mer ekonomiskt.

– Hållbarhet kommer att bli allt viktigare framöver, och det är något som svenska företag redan är duktiga på.

”En stor bromskloss”

I rapporten pekar HP på en global optimism när det gäller 3d-printing. Den är inte lika tydlig i Sverige, i alla fall inte hos de som skulle kunna använda tekniken. Den största utmaningen på den svenska AM-marknaden är, enligt Stefan Bergdahl, att missionera möjligheterna med 3d-printing.

– Att inte fler inser potentialen är den stora bromsklossen för utveckling just nu. Det är en teknik som kan göra samhället bättre på så många sätt. En sådan enkel sak som skolsulorna till exempel, som kan avlasta sjukvården. Jag tror det finns många fler liknande möjligheter när det gäller exempelvis hälsa och välbefinnande.

 

Utvecklingen av metallskrivare fortsätter och planen är att kunna testköra HP Metal Jet ute hos kunder inom en snar framtid. Foto: Pressbild
Innovation har satts på paus under pandemin

Även hos de företagen som redan använder additiv tillverkning går det lite trögt.

– Utvecklingen går helt klart inte så snabbt som vi hoppats på, men jag är övertygad om att den kommer att ta fart efter pandemin. Nu har innovation och nytänkande tillfälligt satts på paus. Specialkunskaperna om tekniken behöver också öka för att få fart på utvecklingen.

Trots corona-tider finns det en efterfrågan på 3d-skrivare, framför allt för prototypproduktion, säger Stefan Bergdahl. Under året ska en rad HP-maskiner levereras till svenska kunder. Det handlar om allt ifrån globala företag till små bolag med verksamhet hemma i garaget. Företaget fortsätter även utvecklingen av metallskrivare, som för närvarande finjusteras för att kunna installeras ute hos testkunder inom en snar framtid.

Backup-lösning vid kriser

Även om 2020 har varit ett utmanande år för AM-branschen så har pandemin också visat på möjligheterna med 3d-printing.

– Covid-19 har visat hur snabbt branschen kunde ställa om för att hjälpa sjukvården, och jag hoppas att samhället har insett hur snabbt det finns en backup-lösning inför framtida kriser, säger Stefan Bergdahl.

Läs vidare

Framtidens stålpulver är helt fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM.
SSAB-kollage

Ser ökat intresse för 3D-printade förpackningar

Lådor för exklusiva whisky-flaskor, smycken i återvunnet silver och danska designklockor. Malmöföretaget Lostboyslab har fått allt fler förpackningsuppdrag och ser ett område med stor tillväxtpotential.
LBL-box-3

AM-konferens anordnas under Underhållsmässan

Additive Intelligence 4.0 återkommer i mars 2024. Det är fjärde gången konferensen arrangeras och den här gången parallellt med Underhållsmässan på Svenska mässan i Göteborg.
Seyed-Hosseini-scaled-e1673872420130

Han samlar in och återvinner filamentrester

3D-entreprenören Per Hjort i Helsingborg vill skapa en "grön revolution" genom att återvinna plastavfall från 3D-printing och tillverka nytt filament som kan användas till bland annat prototyper och verktyg.
Per-Hjort-e1701677984212

Senaste nytt

Varnar för farliga ångor och nanopartiklar från 3D-skrivare

Kemikalieinspektionen går ut med information om att 3D-skrivare som skriver ut med plastfilament avger farliga ångor och nanopartiklar. Ämnen som kan vara hälsovådliga för användaren. 
Genre FDM Prusa

Hon får årets GKN-stipendium

Doktoranden Yongcui Mi tilldelas årets GKN-stipendium. Hon får det för arbetet med en banbrytande teknologi som använder högeffektlaser för svetsning och additiv tillverkning av metaller.
Henrik och Yongcui 2024

SKF utvecklar cirkulära lager med AM

SKF lanserar en ny serie lager designade för cirkulär användning, tillverkade med LMD-teknologi (Laser Metal Deposition). Det ska innebära bättre prestanda och hållbarhet jämfört med standardlager. 
SKF lager 1

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left