Beställer Europas största 3d-skrivare till rymdprojekt

Prime-raketen är en relativt liten glasraket som går i omloppsbana. Längden är 19 meter och diametern är 1,3 meter som bredast. Foto: Orbex

Det skotska rymdföretaget Orbex har beställt det som kan bli den största industriella 3d-skrivaren i Europa. Syftet med investeringen är att tillverka en återanvändbar raket som kan gå på ett mer miljövänligt bränsle.

Raketen, som Orbex kallar “Prime”, ska ta sig ut i rymden med hjälp av bio-propan. Denna typ av bränsle ska producera 90 procent mindre koldioxid än de mer typiska paraffinbaserade raketbränslena. Det skotska rymdföretaget avser att 3d-printa raketmotorer och tillhörande komponenter i ett minimalt antal delar, helst ner till ett stycke. Men för att göra detta behövs en metall 3d-skrivare med en volym som är tillräckligt stor för att rymma hela raketdelen.

Blandning av metaller som tål extrema påfrestningar

Orbex har därför ingått ett partnerskap med AMCM för att bygga en 3d-skrivare med nödvändiga dimensioner och funktioner. AMCM är ett dotterbolag till EOS som kan arbeta direkt med kunderna för att utveckla anpassade 3d-skrivare för alla ändamål, inklusive stora format.

Enligt Orbex är planen att skriva ut raketdelar med en anpassad blandning av metaller, inklusive titan och aluminium, för att skapa ett lättviktssystem som är utformat för att motstå extrema temperaturer och tryck i rymden. Orbex kommer att skriva ut komponenter som raketmotorer i ett stycke och eliminera de svagheter som kan uppstå vid sammanfogning och svetsning.

 

3d-printad prototyp av raketmotorn. Foto: Orbex

Högre hastighet och smidigare

Avsikten är att producera “mer än 35” raketmotorer årligen.

– Även om raketmotorer och andra kritiska system redan är ganska mogna efter många års testning, ger ett omfattande 3d-utskriftssystem som detta mycket högre hastighet och smidigare när vi ökar produktionen, säger Orbex vd Chris Larmour i ett pressuttalande.

– Det betyder att vi kan fortsätta att iterera och öka prestandan ytterligare. På längre sikt, när vi förbereder oss för fler lanseringar per år, kommer det att ge oss större kontroll över våra kostnader och hela leveranskedjan. Efter uttömmande studier var resultaten vi sett från AMCM mycket framgångsrika och vi är säkra på att vi har valt rätt partner, avslutar han.

 

Typisk anpassad 3d-skrivare från AMCM. Illustration via AMCM.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


En dörröppnare för AM inom bilindustrin

Det är möjligt att 3D-printa en gångjärnsarm till en sportbil som kostar hälften så mycket att producera och som är 35 procent lättare, jämfört med en fräst del. Det visar ett designprojekt som forskningsinstitutet Frauenhofer IAPT står bakom. Resultaten kan appliceras även på andra komponenter i bilindustrin, enligt forskarna. 

Publicerat av: 

Hexagon vill växa genom samarbeten

Hexagon grundades 1992 i Stockholm och sysslade då med system för mätning och positionering. Sedan dess har företaget växt till en global teknikkoncern och nu är målet att “sätta data i arbete för att skapa en autonom framtid”, bland annat inom additiv tillverkning.

Publicerat av: